Teško i za mlade i za stare: Jeste li meteoropata?

Najnovija naučna istraživanja potvrđuju da vrijeme snažno djeluje na naš organizam u cjelini
180 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 23.01.2013. 10:40h

Nekada si hidrometorološki uslovi samo povod za razgovor, a nekada loši vremenski uslovi mogu izazvati ozbiljne probleme kod građana.

"Ovo je katastrofa, i za mlade i za stare. Sve boli od kiše, migrena je česta, i sa kim god da se sretnem ima slične porbleme - malaksalost, bolovi u kostima, glavobolja... Tako da, u ovom slučaju ne možemo kriviti Vladu Crne Goru", kaže uz osmijeh Biljana Zeković.

Na bivšeg poslanika u Skupštini Crne Gore Dragana Šoća, kao i na većinu građana, sunce utiče pozitivno, kiša negativno.

"Nemam fizičkih tegova, ali prosto se ne osjećam dobro kad pada kiša", kaže Šoć koji nema problema sa depresijom u kišnim danima.

Iako je to odavno poznato, najnovija naučna istraživanja potvrđuju da vrijeme snažno djeluje na naš organizam u cjelini.

Vanjski atmosferski uslovi povećavaju osjetljivost organizma i podstiču ga ga na psihofiziološke reakcije.

Meterološke prilike utiču kako na zdrave osobe tako i na pacijente. I jedni i drugi su izloženi meteorološkim promjenama, naročito kada one nastaju naglo. Neki ljudi to lakše podnose, dok se kod drugih javljaju simptomi koji su slični bolesti. Te osobe nazivamo meteoropatima i kod njih su jako izražene kako somatske, tako i psihičke promjene", kaže za TV Vijesti dr Mirjana Dobrović, specijalista opšte medicine.

Vanjski atmosferski uslovi povećavaju osjetljivost organizma i podstiču ga ga na psihofiziološke reakcije

Kako kaže dr Dobrović, konkretno kod hroničara - srčanih bolesnika, bolesnika sa respiratornim problemima, kod reumatoloških pacijenata, bolesnika sa endokrinim poremećajima i psihoza može doći do pogoršanja osnovnih bolesti.

Kod zdravih osoba u tim situacijama može doći do povećanog umora, glavobolje, pospanosti, otežane koncentracije, neki se žale i an bolove u zglobovima i mišićima. Neki se žale na nervozu, poremećaj apetita, sna...

Savjet stručnjaka je pratite meterološku prognozu, a na predah od padavina moraćemo da sačekamo do petka.

Kiše ne bi trebalo da bude ni za dane vikenda.

"U četvrtak se ponovo očekuje više padavina, na jugu i u nižim predjelima kiša, na sjeveru susnježica i snijeg. U petak će padvine ponovo pomalo da jenjavaju i za vikend bi trebalo očekivati suvo vrijeme, ako i par dana nakon vikenda", kaže diplomirani meteorolog Dušan Pavićević.

Dakle,u narednim danima je preporuka da smanjite svoje psihofizičke aktivnosti napolju.

A u koliko morate vani prilagodite se vremenu i zapamtite skandinavsku izreku - Ne postoji loše vrijeme, postoji samo loša odjeća.

Galerija

Bonus video: