Da li je sjedalica za dijete obavezna u taksiju i javnom prevozu?

"Odgovornost je na roditeljima, da oni obrate pažnju i da učine sve što mogu, te da uvijek koriste auto sjedišta"
184 pregleda 13 komentar(a)
Ažurirano: 21.01.2013. 19:40h

Dvije nedjelje primjene novog Zakona o bezbjednosti saobraćaja donijele su neke dileme. Jedna od dilema iz novog Zakona je ko sve mora imati posebno sjedište za djecu, da li dijete mlađe od pet godina možete voziti bez bezbjednosnog djedišta, recimo u taksiju.

To potvrđuje i vlasnik jednog taksi udruženja, koji kaže da je bilo dosta zapitkivanja i vozača i mušterija.

"Ljudi su isprepadani svim ovim što se izdešavalo kod nas, najviše zbog kazni. Dešavalo se da nas nazovu stranke, da pitaju da li moraju da imaju tu sjedalicu. Ja sam, prema onome što sam uspio da protumačim iz Zakona, odgovarao da ne treba", kaže Aleksandar Vujović, vlasnik taksi udruženja.

Zvanično objašnjenje, odnosno uputstva, taksisti nisu dobili ni iz MUP-a, niti iz lokalnog Sekretarijata za saobraćaj. A sve se svodi na član 25. Zakona. Dakle, sjedišta za djecu nesu obavezna za javni prevoz, odnosno za taksije i gradske autobuse.

U tom članu se navodi da se "dijete do pet godina stаrosti mora prevoziti u bezbjednosnom sjedištu, odnosno korpi koja je pričvršćena sigurnosnim pojasom ili posebnim kopčama, osim u vozilimа zа jаvni prevoz putnikа".

Bez obzira na zakonske propise, stručnjaci upozoravaju da je dječije sjedište jedini garant bezbjednosti djeteta

"Moraju se prevoziti u sjedištima za djecu, bez obzira u kom prevoznom sredstvu bila. Ta djeca bilo u kom vozilu da se voze nisu bezbjedna u slučaju nastanka saobraćajnih nezgoda. Ne mora čak doći ni do saobraćajne nezgode, dovoljno je da se dogodi intenzivno kočenje ili slično", kaže Goran Čarapić, vještak za saobraćaj.

Iz Udruženja Roditelji još jednom apeluju.

"Odgovornost je na roditeljima, da oni obrate pažnju i da učine sve što mogu, te da uvijek koriste auto sjedišta", kazala je Jelena Miljanić iz Udruženja Roditelji.

Stručnjaci upozoravaju da to što voziti dijete u taksiju nije kažnjivo, ne znači da treba da odustanete od kupovine sjedalice ili da postojeću ne koristite...

Bonus video: