A jeste li vi danas zagrilili nekoga?

Istraživanja pokazuju da pet do šest zagrljaja dnevno čini život dužim i ljepšim
7 komentar(a)
Ažurirano: 21.01.2013. 19:23h

Da budemo srećniji potrebno je vrlo malo - dvadeset sekundi zagrljaja ili da nas neko pet, šest puta na dan zagrli, pokazuju istraživanja. Upravo zbog toga je i ustanovljen međunarodni Dan zagrljaja koji se širom svijeta slavi tako što volonteri prilaze ljudima na ulici i grle ih.

Reporterka TV Vijesti je provjerila kako na to reaguju građani u Podgorici. Neki su rado prihvatili zagrljaj, neki su vještvo izbjegli - da li zagrljaj ili kameru...

A da li vole zagrljaje? Neki sagovornici kažu da, ali sa određenom osobom, neki su voljeli dok su bili mlađi...

"A ko to ne voli? To svako voli, pogotovo mladi", kaže jedna starija žena.

TV Vijesti, Ana Manojlović

Neki priliku za zagrljaj iskoriste kad malo popiju, drugi jednostavno ne kriju osjećanja i pokazuju ih drugima grleći ih.

Neki misle da je zagrljaj jedino rezervisan za one koji su u ljubavi.

"Pošto nemam momka trenutno, ne".

Istraživanja pokazuju da pet do šest zagrljaja dnevno čini život dužim i ljepšim. Grljenje jača imunitet, a njime se i oslobađamo od stresa. Kad je zagrljaj pravi onda smo zbog njega srećniji jer grljenje od 20 sekundi utiče na nivo hormona ljubavi čije lučenje u mozgu izaziva osjećaj zadovoljstva.

Dan zagrljaja je ustanovljen je da bi podstakao ljude da pokažu emocije. Volonteri širom svijeta organizuju akcije dijeljenja besplatnog zagrljaja na ulicama, a takva manifestacije je ove godine izostala kod nas. Ukoliko ne brojimo ovu TV Vijesti...

Bonus video: