Crna Gora će do kraja 2014. iskoristiti 200 miliona eura iz EU

Jedan od najvećih projekata koji se finansiraju iz IPA fondova je rekonstrukcija cetinjskog Vodovoda
3 komentar(a)
Ažurirano: 20.01.2013. 18:15h

Od 2007. do kraja ove godine Crna Gora iskoristiće oko 200 miliona eura iz IPA fondova. Istovremeno, nadležni se spremaju za drugu tranšu bespovratnih sredstava iz Evropske unije.

„Naše pripreme za tkz. IPA 2. to je novi sedmogodišnji okvir bespovratne pomoći Unije u kojem takođe treba da dobijemo 200 miliona eura i biće važno da programiramo kako će se trošiti ta sredstava", kazao je za TV Vijesti Aleksandar Pejović, glavni pregovarač sa EU Aleksandar Pejović.

Dio para, odnosno 11 miliona eura, biće uloženo u rekonstrukciju cetinjskog Vodovoda.

Prvi čovjek Prijestonice Aleksandar Bogdanović kaže da će radovi početi uskoro pa vjeruje da Cetinjani neće još jedno ljeto dočekati sa suvim slavinama.

„Shodno hitnim mjerama povući ćemo dva i po miliona eura što će biti neophodno za rekonstrukciju crpnih postrojenja i transformatora kako bismo sanirali one glavne karike na vodvodnom sistemu", kaže Bogdanović.

Najviše novca iz IPA fondova do sada je utrošeno na jačanje državnih institucija, pravosudni sistem, borbu protiv kriminala i korupcije. Evropski novac medjutim koristi se i za infrastrukturne projekte, pomoć raseljenima u kampu na Koniku i obezbjeđivanje sigurnosti na moru.

Sličnih projekata biće i u narednom periodu.

Godišnje Crna Gora potroši oko 30 miliona eura iz pretpristupnih fondova, a za sada za bespovratni novac aplicira samo država

„U tkz. drugoj komponenti postoje mali projekti koji su usmjereni na prekograničnu saradnju, povezivanje opština iz CG, BIH, Albanije i Hrvatske i to su projekti koji imaju konkretan učinak-obnove fiskultirne sale u Pljevljima i Priboju, saradnje izmedju maslinara Hrvatske i CG", kaže pregovarač Pejović.

A Cetinjani, kaže Bogdanović, od evropskog novca neće rekonstruisati samo vodovodnu mrežu.

„Očekujemo da 2014. završimo rekonstrukciju Vodovoda, a istovremeno radićemo novu kanalizaciju i postrojenje za tretman otpadnih voda."

Godišnje Crna Gora potroši oko 30 miliona eura iz pretpristupnih fondova, a za sada za bespovratni novac aplicira samo država.

Galerija

Bonus video: