Srndać spašen od krivolovaca i njihovih kerova

"Ima krivolova dosta ali su tu dva lovočuvara tako da ne mogu stići, s jednim autom, ide se i na farove po noći..."
233 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 19.01.2013. 20:03h

Mještanin Karuča Draško Popović i još nekoliko njegovih komsija spasili su srndaća, koji nije uspio da pobjegne lovačkim kerovima, a koji su kako se sumnja pušteni danas na tom području tokom krivolova.

Ranjenoj životinji sklonište su nekoliko sati obezbijedili mještani a onda su stigli iz lovačkog društva i odvezli je kod veterinara, a onda će biti smještena u rezervatu na Rijeci Crnojevića.

Ranjeni i uplašeni srndać na Karuču je tražio novo sklonište. A na ovo, privremeno, dospio je nakon sto ga je Popović otrgao od tri psa koja su, kako vjeruju mještani, bila puštena u lov. Sve je pocelo oko 13 i 30sati...

"Tu sam nešto radio oko kuće i čuo sam našeg psa šarplaninca da laje, a onda i druge pse, mislio sam neko da dolazi I da ne bi se prepao od njega pošao sam gore – video sam tri lovačka psa…video sam da srna trci preko livade i za njom ps", priča Popović.

Za njima je odmah krenuo i Draško, i stigao ih kada je srndac već uskočio u jednu jamu.

"Za njom su su išla tri psa, napali su je, posjekli - jedan pozadi, drrugi za glavu, za uho, sišao sam dolje u jamu kod njih - mučno je bilo, sišao sam ne razmišljajući hoće li napasti mene ili neće samo da je otrgenem.

I uspio je, kaže Popović, i uz pomoć svog šarplaninca, ali iz jame životinju nije mogao sam da izbavi, pa je posao da pozove komšije.

"Kad sam se vratio, ona je već izašla iz jame, i leži, na nekom pruću, prišao sam da je uhvatim ona je krenula da bježi, ja sam se onda bacio na nju, uhvatio i donio ovdje", kazao Draško za TV Vijesti.

Odmah su pozvali i cetinjsku lovočuvarsku službu, kako bi srndaća prvo odveli kod veterinara.

"Za njom su su išla tri psa, napali su je, posjekli - jedan pozadi, drrugi za glavu, za uho..."

Krivolova ima

"Vodimo je u rezervat kralja Nikole u Rijeku Crnojevica, imaju tamo srne, ali moraćemo je pripaziti nekoliko dana dok joj ovo zaraste", kazao je Milan Petričević, lovočuvar.

A u zabranu, kaze Partičević, sada ima oko 30 srna. Da ovu inace zakonom zaštićenu vrstu treba dodatno zaštititi, ukazuju lovočuvari.

"Ima krivolova dosta ali su tu dva lovočuvara tako da ne mogu stići, s jednim autom, ide se i na farove po noći, ubijaju se lovnim danima --- ja vjerujem da ima takvih i koji ubijaju srne"

I mještani portvrđuju da ima lova na ovom području, ali kažu da danas nijesu vidjeli nikoga. Ovaj srndać, srećom, je spasen, a dobio je i ime - Karučanin.

Galerija

Bonus video: