KO ĆE U TRKU?

DPS osim Vujanovića ima još dva potencijalna kandidata

Šanse za pobjedu kandidata vlasti i najozbiljnijeg opozicionog kandidata, Miodraga Lekića, zavisiće od homogenosti njihovih biračkih tijela
46 komentar(a)
Ažurirano: 19.01.2013. 20:11h

Sljedece sedmice trebalo bi da bude poznato ime predsjedničkog kandidata vladajuće koalicije.

Iako Filip Vujanovic već godinama, po svim istraživanjima uživa povjerenje najvećeg broja građana,analitičari ne isključuju mogucnost da najjača partija kandiduje nekog drugog .

Šanse za pobjedu kandidata vlasti i najozbiljnijeg opozicionog kandidata, Miodraga Lekića, zavisiće od homogenosti njihovih biračkih tijela.

Imaju li Lukšić i Pejanović-Đurišić šanse?

Filip Vujanovic očekuje da DPS stopira SDP i ubaci ga u lokomotivu koja vodi do trećeg, za koalicionog partnera, nezakonitog predsjedničkog mandata .

Po mišljenju nekih analitičara , to baš i nije izvjesno

"SDP jos jedanput igra ulogu izvršitelja u ime vrha, dijela vrha, najbitnijeg dijela DPS-a , ja takav utisak od početka imam", kaže Svetozar Jovićević.

Vujanović bi po ovoj teoriji za vrh DPS-a mogao biti upitan zbog povremenih približavanja SPC i dijelu opozicije.

Zato Jovićevića kao predsjednički kandidat, ne bi iznenadila Milica Pejanović Đurišić.

"Ona ima svoj naučni, ima lični pedigre, ona je odigrala dosta krupnu ulogu u jednom period raslojavanja unutar DPS-a", kaže Jovićević.

Milica Pejanović Đurišić je prema saznanjima TV Vijesti, uz Filipa Vujanovića i šefa diplomatije, Igora Lukšića potencijalni prijedlog za predsjedničkog kandidata.

Prema istraživanjima koje je DPS do sada obavio, Vujanović se ipak najbolje kotira , ali je sa njim gotovo izjednačen Lukšić.

Zlatko Vujović smatra da je u ovom trenutku nemoguće ocijeniti gubi li Vujanović izbore bez podrške SDP-a, kako to tvrdi Ranko Krivokapić

"Sigurno jeste da ne može dobti u prvom krugu .A sto će se desiti u drugom krugu zavisilo bi prije svega ko će od opozicionih lidera, moguće vjerovatno Lekić, ako je suditi prema rezultatima parlamentarnih izbora, kako će se odnijeti prije svega opozicione političke partije", kaže Vujović.

Lekić nije mek kao što se misli

A kakve šanse ima, za sada jedini kandidat iz opozicije ,Miodrag Lekić?

"Umjereni kandidat ,nije nacionalista, kao sto šmo dosta često imali prilike da do sada vidimo kandidata opozicije i ukoliko bi uspio da okupi ostale opozicione partije oko sebe i da ga one podrže on bi mogao biti ozbiljan izazivač", kazao je Vujović.

Jovićević za Lekića kaže da je to "čovjek spreman da komunicira i sa onima koji drugačije misle, ali jeste i nešto sto mnogi možda ne znaju, on nije tako mek politički kako se to možda nekima čini".

Lekić i Vujanović trenutno imaju isti problem - nemaju punu podršku među opozicionim odnosno vladajućim političkim partijama .A upravo to izbore bi moglo odlučiti .

"I cini mi se da će ishod upravo odlučiti homogenost opozicije odnosno homogenost vladajućih partija", zaključuje Vujović.

Galerija

Preporučujemo za Vas