S prvim snijegom, sjever u mraku: Zašto nema struje?

Građanima Andrijevice i Plava u ovom trenutku vjerovatno nije važno zbog čega, samo kada će dobiti struju
12 komentar(a)
Ažurirano: 19.01.2013. 20:08h

Građani Šavnika i Plužina nakon nekoliko dana bez električne energije danas su dobili struju oko 15, odnosno 18 časova.

Kako je saopšteno iz Elektroprivrede Crne Gore EPCG bez struje su još Andrijevica i Plav, a na saniranju kvarova rade ekipe Crnogorskog elektroprenosnog sistema CGES.

Predstavnici nevladinog sektora smatraju da nema opravdanja zato što građani sjevernih opština već 5 dana žive bez električne energije i kažu da bi u upravljačkim strukturama Elektroprivrde trebalo pokrenuti i pitanje odgovornosti. Stručnjaci upozoravaju da je mreža loša i da se mora krenuti u dugoročna ulaganja.

Vještak elektro-struke Branislav Ćalasan kaže da problemi na elektromreži nijesu od juče, ali i da se ne mogu otkloniti za jedan dan.

„Taj sistem je bremenit problemima i potreban je dugogodišnji i ozbiljni trud i ulaganje sredstava da bi se podigao na bolji nivo", kaže Ćalasan.

Kvarovi se popravljaju po potrebi, a potrošači su nezadovoljni jer sa prvim vremenskim neprilikama nemaju struju

Tome bi svakog mjeseca trebalo da doprinose i građani koji za održavanje prenosne i distributivne mreže izdvajaju ne malu svotu novca, što je jasno istaknuto na poleđini svakog računa. Predstavnik nevladinog sektora Goran Đurović smatra da to mora biti makar jedan od razloga da Elektroprivreda povede malo više računa o potrošačima.

„Uz svo razumijevanje problema ne vidim opravdanje EPCG da je ovo iznenađujuca situacija. Prsoto se radi o ljudskom faktoru, neodgovornosti necijoj, i u unutar samih struktura EPCG treba otvoriti pitanje odgovornosti", smatra Goran Đurovića iz koalicije Saradnjom do cilja.

Iz Elektroprivrede i Crnogorskog Elektroprenosnog sistema prethodnih dana napominjali su da su određeni kvarovi na mreži nastali i zbog krađe stubova ili neke druge opreme. Stručnjaci smatraju da bi se drugačijom organizacijom mreže riješio taj, ali i mnogi drugi problemi.

"Ekipe održavanja dalekovoda iz Nikšića, Podgorice i Bijelog Polja, potpomognute kolegama iz okruženja, su od ranih jutarnjih časova na trasi ugroženih dalekovoda, radeći u skoro nehumanim uslovima. Iako ekipe danas rade uz asistenciju helihopterske jedinice MUP-a, uredno napajanje električnom energijom žitelji Andrijevice i Plava mogu očekivati sjutra, u kasnim poslijepodnevnim časovima", saopštili su iz CGES.

Kako su kazali teška je situacija i dodatno je usložena novim kvarovima na potezu od Podgorice do Andrijevice koji su identifikovani prije dvije noći.

Iz Elektroprivrede Crne Gore su saopštili da su tokom dana uspjeli da saniraju značajan broj oštećenja i da je 96 odsto konzuma EPCG ima stabilno napajanje električnom energijom.

„Što se tiče lokalnih mreža tu su već neki standardi da te mreže idu pod zemlje, ako padnu veliki ne padaju mali, ali to zahtijeva dugoročne planove i to košta", kaže za TV Vijesti Branislav Ćalasan.

Problem na dalekovodu Mojkovac-Kolašin nastao u utorak veče 15. januara, usljed pada zateznog stuba koji je iz temelja srušen

“Skijalište “Jezerine” takođe je uredno snabdjeveno električnom energijom. Zbog kvarova na 35 i 10 kV dalekovodima, još uvijek je bez napajanja seosko područje i dio prigradskih oblasti . Ekipe su na terenu I rade na otklanjanju kvarova”, saopšteno je juče iz Elektroprivrede Crne Gore.

Problem na dalekovodu Mojkovac-Kolašin nastao u utorak veče 15. januara, usljed pada zateznog stuba koji je iz temelja srušen. Na njegovom mjestu je urađena improvizacija kako bi napon bio uspostavljen.

“Ovo je vrlo rizičan zahvat pa apelujemo na sve mještane sa područja Štitarice da se ne zadržavaju u zoni dalekovoda. Što se ostalog dijela države tiče, oko 90 odsto konzuma Elektroprivrede Crne Gore ima stabilno napajanje električnom energijom", navodi se u saopštenju EPCG.

Iz te kompanije su istakli da problemi ne bi bili u tom obimu da zbog krađe elemenata sa stubova nije ugrožena njihova sigurnost. Kako su kazali takvim visokorizičnim krađama ugrožavaju ne samo svoj već i tuđe živote, a pričinjavaju i ogromnu materijalnu štetu.

Košta i trenutna situacija. Kvarovi se popravljaju po potrebi, a potrošači su nezadovoljni jer sa prvim vremenskim neprilikama nemaju struju. Ipak, šteta im ne može biti nadoknađena.

„Do sada iako je to zakonska obaveza još nijesu potpisani ugovori izmedju potrošača i EPCG koji bi morali da definišu situacije i kada je viša sila zašto nema struje", kaže Đurović.

Građanima Andrijevice i Plava u ovom trenutku vjerovatno nije važno zbog čega, samo kada će dobiti struju.

Galerija

Bonus video: