Policajci prekoračili ovlašćenja: Tukli navijače koji ih nisu napadali

Nije utvrđeno koji su policajci prekoračili ovlašćenja, ali jesu postojanje hijerarhijske odgovornosti
50 pregleda 15 komentar(a)
Ažurirano: 17.01.2013. 20:23h

Unutrašnja kontrola policije utvrdila je da su neki policajci prekoračili ovlašćenja u incidentima na košarkaškoj utakmici Budućnost-Partizan u Sportskom centu Morača.

Koji su to policajci, Unutrašnja kontrola nije utvrdila, ali je Izvještaj poslala Etičkom odboru policije, zbog ispitivanja etičnosti postupanja rukovodioca obezbjeđenja na utakmici, Željka Pavićevića.

Iz NVO sektora podsjećaju nadležne da su do sada bili kažnjavani uglavnom samo navijači, a stručnjaci poručuju da se pravila službe moraju striktno poštovati i da nije strašno priznati greške

Konstatovano je da su pojedini službenici Posebne jedinice policije, prilikom sprovođenja naloga za pražnjenje tribina, u nekoliko slučajeva na nezakonit način upotrijebili palicu kao sredstvo prinude prema pojedinim navijačima.

I to tako što su tukli navijače koji ih nisu napadali niti su pružali otpor. A šta se sve dešavalo te oktobarske noći, pažljivo je na TV-u pratio i nekadašnji glavni inspektor za javni red i mir, Dragan Ivanović.

"Ne priznajem da je policija morala i mogla biti iznenađena onim šta se zapravo desilo u Sportskom centru. Oni se onog trenutka, kada se počelo dešavati to što se dešavalo, nisu najbolje snašli. Ne priznajem da građane treba tući po glavi, po bubrezima i tako dalje, jer je zakonodavac doslovce rekao kako se upotrebljava gumena palica, može da se bije gumenom palicom, ali da se vodi računa kako, ne mogu se tući građani koji ne pružaju otpor", kazao je Ivanović za TV Vijesti.

Unutrašnja kontrola nije utvrdila koji su policajci prekoračili ovlašćenja, ali jesu postojanje hijerarhijske odgovornosti, na osnovu Kodeksa policijske etike.

"Ovo nije prvi put da imamo da nadređeni štite policijske službenike, i to je suština cijele priče, naprosto oni tako štite policijske službenike koji čine krivična djela, a njihov osnovni zadatak je da otkrivaju krivična djela", kazao je Milan Radović iz Građanske alijanse.

"Da se od prvog momenta, od ulaska do svih onih događaja naznači kako je policija postupila, a kako je trebalo da postupi. Ne priznajem da se nisu prepoznali policajci, ne priznajem da policija treba da tuče onako kako je tukla", kaže bivši policijski funkcioner Ivanović.

Unutrašnja kontrola nije utvrdila koji su policajci prekoračili ovlašćenja, ali jesu postojanje hijerarhijske odgovornosti

U Izvještaju stoji da to sto nisu oznaceni konkretni pojedinci i što nije utvrđena njihova odgovornost, dovodi u sumnju ukupnu zakonitost postupanja policije.

"Odjeljenje za unutrašnju kontrolu je Izvještaj uputilo Etičkom odboru Uprave policije, radi ispitivanja etičnosti postupanja policijskog službenika Posebne jedinice Pavićević Željka, rukovodioca obezbjeđenja u predmetnom događaju", stoji u Izvještaju.

Ukoliko se Etički odbor saglasi sa postojanjem odgovornosti Izvjestaj bi moga da dodje do komandanta Posebne jedinice. A njemu Zakon, zbog teže povrede službene dužnosti., omogucava pokretanje disciplinskog postupka.

"Zaista mislim da ne bi ništa strašno bilo da je policija priznala grešku, ukazala na svoje propuste, priznala ih pred cijelom crnogorskom javnošću, normalno, kriveći za to i one druge koji su krivi, organizatori i navijači, ne smijemo njih preskočiti i ne smijemo im dozvoliti da se više tako ponašaj", smatra Ivanović

I dok su u Unutrašnjoj kontroli policije izvještaj sa spisima predmeta već dostavili Osnovnom državnom tužiocu, Ivanović napominje da bezbjednost u sportskim objektima mora biti na najvišem mogućem nivou. Kako bi gledaoci mogli uživati u sportskom nadmetanju, što je suština sporta i sportskih priredbi.

Galerija

Bonus video: