RASPRAVA O MIGRANTIMA U SKUPŠTINI

Pavlović: Postoji opasnost da postanemo evropski Gvantanamo

Iz Demokratskog fronta poručuju da se Marković pokušava da se dodvori briselskim zvaničnicima, što u DPS-u odbacuju
140 pregleda 6 komentar(a)
Koča Pavlović, Foto: Screenshot (Youtube)
Koča Pavlović, Foto: Screenshot (Youtube)
Ažurirano: 22.06.2018. 18:01h

Migrantska kriza nije danas zaobišla Skupštinu Crne Gore. Iako tačka o tome nije bila predviđena današnjom raspravom, iz Demokratskog fronta su poručili da Crna Gora nije mjesto na kojem bi trebalo rješavati ovaj globalni problem.

“Mi se nalazimo u jednoj situaciji koja je potencijalno opasna, a to je situacija da postoje interesi Evrope koja ne želi, većinski ne želi te emigrante na svojoj teritoriji. Postoji opasnost da nas pretvore u evropski Gvantanamo i veliko je pitanje zašto je to gospodin Marković prihvatio, a još veće pitanje, zašto je dio opozicije to prihvatio", kazao je DF-ov poslanik Koča Pavlović.

Premijer Duško Marković nedavno je najavio da će ako se poveća priliv migrananata jednu napuštenu karaulu na granici sa Albanijom prilagoditi da bude prihvatni centar. Iz Fronta poručuju da se Marković za tako nešto odlučio kako bi se dodvorio briselskim zvaničnicima, što u DPS-u odbacuju.

“Naš premijer pod uticajem svog interesa da po svaku cijenu dobije međunarodnu podršku iz Brisela za opstanak na vlasti prihvatio je ono što nije prihvatila Albanija", ističe Pavlović.

Poslanik DPS-a Predrag Sekulić poručio je da ni ta partija, niti Crna Gora ne rade ništa zbog Brisela, već zbog svojih građana.

"I ne postavlja niko iz Brisela vlast u Crnoj Gori nego ih postavljaju građani Crne Gore na demokratskim izborima", napominje Sekulić.

Sekulić kaže i da će se vlast prema problemu migranata odgovorno ponijeti.

“Niko u Crnoj Gori neće povući ni jedan potez koji je protiv interesa Crne Gore, posebno to neće uraditi vlada Crne Gore", dodaje on.

Danas se raspravljalo i o dopuni Zakona o porezu na upotrebu putničkih motornih vozila, plovnih objekata, vazduhoplova i letjelica. U SDP smatraju da se u oblasti saobraćaja primjenjuju dvostruki aršini jer, kako navode, neko plaća poreze, a neko ne. Jedna od onih kompanija koja ne izmiruje svoje obaveze je Montenegro Airlines, sa poreskim dugom od 17 od ukupno 24 miliona eura koliki su dugovi u sektoru saobraćaja.

“Šta Ministarstvo saobraćaja radi u proteklih godinu i po, upumpava na ovoliki poreski dug dodatna sredstva u budžet ove kompanije. Ovo su problemi, ovo se neće riješiti ni jednim usklađivanjem sa nekom evropskom direktivom”, ističe poslanik SDP-a Raško Konjević.

Ministar saobraćaja Osman Nurković kazao je da Montenegro Airlines u ovoj godini plaća poreze i doprinose na sve isplaćene plate.

"Dakle, nisam htio da dam doprinos da to preduzeće prestane sa radom u decembru kada sam imenovan za ministra saobraćaja, ni kriv ni dužan za stanje koje sam zatekao tamo", kazao je on.

U Skupštini se raspravljalo i o više drugih zakona o kojima će se poslanici izjasniti naknadno.