Kiša ne prestaje, ali nema straha od poplava

Nestabilno vrijeme ne uliva sigurnost ni stručnjacima, pa izbjegavaju dugoročnu progniozu
2 komentar(a)
Ažurirano: 15.01.2013. 20:19h

Za razliku od Hrvatske koju je prekrio snijeg, u našoj zemlji kiša već nekoliko dana ne prestaje. Iako je vodostaj na većini rijeka u zemlji porastao, stručnjaci kažu da ne bi trebalo da dođe do poplava.

Kako sada stvari stoje, kiša neće stajati bar do nedjelje.

"Obzirom na postojeću hidrološku sliku nema neke veće bojazni od poplava", kazao je za TV Vijesti hidrolog Darko Novaković.

Ako ovako nastavi i naredne nedelje, trebalo bi pročititi kanale ili u krajnjem spremiti nasipe

Rast Morače je značajan od 2 metra, Zeta je porasla u Nikšiću , Bojana je mirna nekih 2 centimetra, Skadarsko jezero- manji rast od 6 centimetara, na tari i Bijelom polju to je bezznačajno nekih 10-ak centimetara.

Dobro je i to što na planinama pada snijeg.

I dok su za sada dovoljne čizme i kišobrani, ako ovako nastavi i naredne nedelje, trebalo bi pročititi kanale ili u krajnjem spremiti nasipe. Ako bude potrebe o tome bi prvo trebalo da razmišljaju stanovnici zetske ravice.

"To su uvijek ruralna područje u manjim povremenim bujičnim tokovima, tu uvijek ima problema i može ih biti. A što se tiče većih rijeka i hidroloških objekata onda je to uvijek prostor u području jezera i njegovog sliva", kaže Novaković.

Nestabilno vrijeme ne uliva sigurnost ni stručnjacima, pa izbjegavaju dugoročnu progniozu.

"Prognoza ukazuje na neke padavine, ali ipak je još rano da kažemo precizno koliko će toga biti jer sam već rekao - ne znamo da li će to biti snijeg i kiša", zaključuje Novaković.

Iskustvo od prje dvije godine pokazuje da ne treba čekati posljedni trenutak već se dobro pripremiti i pratiti iskustva nadležnih kako bi se eventualan šteta svela na najmanji nivo.

Galerija

Bonus video: