Kako se izboriti sa gripom

Grip kao grip, međutim, ljekari upozoravaju da je ovogodisnji teži po organizam, i što je najgore, duže traje
3 komentar(a)
Ažurirano: 15.01.2013. 20:14h

Raste broj zaraženih gripom. Simptomi su skoro isti kao ranije, ali loša vijest je da grip može da potraje, čak i više od deset dana.

"Zadnjih dana baš imamo povećan obim posla, pacijenti se najčešće javljaju zbog akutne infekcije gornjih respiratornih puteva, najčešće uzrokovanih virusima. Visoka temperatura koja se kreće do 40 stepeni, opšta slabost, malaksalost, glavobolja, sekrecija, bol u grlu, kašalj koji je uporan", kaže Slaviša Rabrenović, izabrani ljekar.

Grip kao grip, međutim, ljekari upozoravaju da je ovogodisnji teži po organizam, i što je najgore, duže traje.

"Čudan oblik gripa u odnosu na ranije, simptomi su skoro isti, međutim trajanje je duže. Ranije je bilo dva-tri dana, tempetatura i to je to, sada je dosta uporan, neki simptomi u vidu kašlja i neke slabosti i malaksalosti traju čak i do desetak dana", kaže Rabrenović-

Prava hrana za borbu protiv gripa manje više svima je jako dobro poznata. Dakle, tu su limun, bijeli luk, med, kiseli kupus i prirodni sok od šipka

"Ja nikada grip imala nijesam. Inače jedem bijeli luk, preko cijele godine, ne samo zimi kada je hladno i kada je sezona gripa. Još nešto, ne valjda samo bijeli? Domaći med, domaće sokove i to je to", kaže Ljubinka Kavarić.

Naravno, tu su i redovno pranje ruku, provjetravanje prostorija i izbjegavanje kontakta sa potencijalno zaraženima. I pored svega, najefikasnija zaštita je ipak vakcina.

"Apelujem na sve koji nisu vakcinisani, a imaju želju da se jave slobodno, vakcina se pokazala dosta dobrom", poručuje Rabrenović.

A ukoliko vas ipak virus uzme pod svoje, zaboravite na antibiotike.

"Ne morate odmah žuriti kod doktora. U pitanju je virusna infekcija, prolazi uz simptomatsku terapiju, znači nešto za skidanje temperature i za olakšavanje kašlja, antibiotici su kontraproduktivni, ne pomažu, nemojte trčati kod svog doktora i tražiti antibiotike, u najgorem slučaju piti ih na svoju ruku, jer vam neće pomoći. Ako ti simptomi ne prođu, ako temperatura dođe na ekstremne vrijednosti, javite se svom ljekaru", kaže Rabrenović.

A da ne biste imali potrebu da mu se javite najbolje je da se sami osigurate – redovnom vakcinacijom. U tom slučaju za zimu nema zime.

Galerija

Bonus video: