Strah od klika: Crnogorci zaziru od online kupovine

Ipak, sve nade se polazu u tzv. Virtuelnu banku - PayPal system. Za sve koji ne znaju - PayPal je najsigurniji sistem placanja u svijetu
90 pregleda 17 komentar(a)
Ažurirano: 12.01.2013. 20:39h

Višesatno lutanje po buticima, odlazak do banke, pozorišta, bioskopa ili samo jedan klik mišem iz udobne fotelje vašeg toplog doma?

Iako zvuči primamljivo, Podgoričani, kako kažu, nemaju potrebu da tako trguju ili ih je strah da će novac otići na pogrešnu adresu.

"Nisam baš pristalica što se tiče tehnologije baš toliko", "Nisam probala, ne zanima me to", "Ne znam koliko je to sigurno", najčešći su odgovori.

Da ovakvih građana ima u Crnoj Gori svjesni su i u Ministarstvu za informaciono društvo. Priznaju da i tu dobro kaskamo za Evropskom unijom, ali ih raduje rast broja onih koji kupuju preko interneta u odnosu na prošlu godinu.

Ipak, sve nade polazu u tzv. Virtuelnu banku - PayPal system.

Za sve koji ne znaju - PayPal je najsigurniji sistem placanja u svijetu. Korisnik može da doda novac na svoj račun putem kreditne kartice u zemljama koje to dopustaju a potom i da kupuje na svim lokacijama koje podržavaju taj sistem.

"Nije do nas..."

"Moram naglasiti da je riječ o privatnoj kompaniji koja na osnovu svojih samostalnih interesa i politike odlučuje kada će PayPal sistem da uvede u neku od drzava. Razlog za ovoliko čekanje nije na našoj strani, već isključivo do politike paypala koja je odlučila da istovremeno u paketu uvede više zemalja iz regiona i šire", kazao je za TV Vijesti Kenan Duraković, savjtenik ministra za informaciono društvo.

Tako će društvo Crnoj Gori najvjerovatnije praviti Srbija, Makedonija i Moldavija, a jedina kočnica još je Gruzija. Nakon otklanjanja prepreka kod njih, paypal otvoriće i nama vrata.

Iako zvuči primamljivo, Podgoričani, kako kažu, nemaju potrebu da trguju putem interneta ili ih je strah

Najava iz tog sistema, da će Crna Gora u 2013. sigurno postati članica ohrabruje.

"U ovom trenutku bilo bi nezahvalno s moje strane precizirati tačan datum uvođenja paypala u Crnu Goru, pogotovo što su s naše strane uklonjene sve prepreke i to ne zavisi od nas", rekao je Duraković.

Biće bolje

Gotovo jednako sigurnu kupovinu kao preko Paypala, tvrde da nude u CKB banci. Vaši podaci strogo su zastićeni na bankovnim serverima, a ukucavanjem dodijeljene lozinke imate pristup željenim sajtovima. Kada izaberete šta želite, proces je sljedeći:

"Odabere opciju plati redirektuje je na servere koji se nalaze ovdje, na jednu stranicu koju banka hostuje u banci, koja je zaštićena raznim sigurnosnim protokolima i vezana direktno za međunarodne karticarske kuće za njihove servere Visa, Master Card i American Express, jer mi kao jedina banka u Crnoj Gori imamo processing centar ovdje u svojoj banci", kazao je Nikola Pavličić iz CKB-a.

Iako su zadovoljni interesovanjem klijenata, vjeruju da će tek sa sazrijevanjem Crne Gore kao informatičkog drustva trgovina preko interneta dostići pravi nivo.

"Nepobitna je činjenica da se veoma mali broj građana odlučuje da kupi putem interneta recimo putno zdravstveno osiguranje ili kartu za bioskop ili pozorište, putnu kartu Bar-Bari i slično", kaže Pavličić.

Ali, ako je suditi prema najavama već tokom 2013. bićemo u korak sa svijetom, makar, kada je u pitanju kupovina preko interneta.

Galerija

Bonus video: