SNP traži skraćenje mandata podgoričkog parlamenta

Ovo nije prvi put da podgorička opozicija traži skraćenje mandata odbornicima u parlamentu Glavnig grada. Ista inicijativa krajem 2011. međutim nije dobila potrebnu većinu
1 komentar(a)
Ažurirano: 11.01.2013. 19:17h

Socijalistička narodna partija poslala je danas predstavnicima opzicionih partija i nezavisnim odbornicima u podgoričkom parlamentu inicijativu o skraćenju mandata aktulenom sazivu lokalnog parlamenta. Očekuju da će već naredne sedmice sjesti i razgovarati o njoj, ali kako sada stvari stoje, male su šanse da dobije većinu.

"Mi smo danas uputili dopis svim ovlašćenim predstavnicima opozicionih partija i nezavisnim odbornicima izabranih sa liste Bolja Podgorica, bolja Crna Gora sa ciljem održavanja zajedničkog sastanka na kojem će jedina tema biti dogovor o skraćenju mandata odbirnicima Skupštine Glavnog grada", kaže odbornik SNP-a Aleksa Bečić.

Bečić vjeruje da će sastanak biti održan narednih dana.

"Logično je da to bude naredne nedjelje, ali evo dogovorićemo se. Logično je i da ta inicijativa krene od nas jer mi smo druga po veličini partija u Skupštini".

Ovo nije prvi put da podgorička opozicija traži skraćenje mandata odbornicima u parlamentu Glavnig grada. Ista inicijativa krajem 2011. međutim nije dobila potrebnu većinu.

Podrška je tada izostala od odbornika Narodne stranke Slaviše Guberinića, DSS-a Dragana Ostojića i nezavisnog odborinika Bobana Vujačića. Vujačić kaže da se ni sada neće odazvati Inicijativi SNP-a.

"Neću podržati raspuštanje Skupštine zato što Skupština Podgorice funkcioniše", kazao je Vujačić.

U Narodnoj stranci još vagaju.

Nećemo dozvoliti da se SDP vrati u vlast onoliko koliko to bude zavisilo od DSS-a"

Poziv SNP-a da se raspišu vanredni izbori u Glavnom gradu razmotriće i Demokratska srpska stranka, ali se čini da je ta odluka donijeta.

"Nećemo dozvoliti da se SDP vrati u vlast onoliko koliko to bude zavisilo od DSS-a", kaže Matija Nikolić iz DSS-a.

Pet odbornika SDP-a glasaće za predlog da se raspišu vanredni izbori u Podgorici, a za će biti i odbornici Nove. Oni zagovaraju stav da je na snazi nelegitimna vlast u Podgorici i da se mora birati nova, kao i u Nikšiću i Andrijevici. I ne samo to.

"5.500 glasača u Podgorici glasalo je protiv vlasti na zadnjim izborima, prema tome jedna provjera njihove volje bi dobro došla i zista mislim da DPS nema većinu u PG", smatra Radoš Zečević iz Nove srpske demokratije.

Novi lokalni izbori u Nikšiću i Andrijevici biće održani 9. marta. Redovni mandat Skupštine Glavnog grada ističe u martu naredne godine.

Bonus video: