UP zadovoljna primjenom novog Zakona o saobraćaju: Kažnjavaćemo bez izuzetka

Iako je novi zakon počeo da se primjenjuje 6. januara ove godine, još nijesu urađeni podzakonski akti
42 komentar(a)
Ažurirano: 11.01.2013. 19:20h

U Upravi policije su zadovoljni početkom primjene novog Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima, ali i onim što se u protekle dvije godine postiglo na crnogorskim drumovima gdje je prepolovljen broj poginulih u odnosu na ranije godine.

Pomoćnik direktora UP Nikola Janjušević kazao je stanje bezbjednosti na crnogorskim putevima zadovoljavajuće, jer je broj poginulih lani bio 46, dok je ta crna brojka 2007. godine bila čak 122 nastradala u udesima.

Janjušević je na konferenciji za novinare kazao da je bezbjednost na putevima godinama bila nezadovoljavajuća, ali da se to stanje u protekle dvije godine značajno popravilo pa je Crna Gora po tom segmentu ušla u prosjek EU.

TV Vijesti, Marko Mišić

"Vlada je donijela Nacionalnu strategiju za period od 2010. do 2019. godine, prema preporukama Evropske komisije, da se broj poginulih svede na 10 na 100 hiljada stanovnika. Crna Gora je već ispunila taj kriterijum. Zabilježen je veliki pomak u posljednjih pet godina u smanjenju poginulih i teško povrijeđenih, a to su i najvažniji parametri za ocjenu stanja bezbjednosti na putevima", naveo je on.

Tokom prošle godine na crnogorskim drumovima bilo je značajno manje i povrijeđenih, pa je ta brojka za 17 odsto manja u odnosu na 2011. godinu, koja se računala kao jedna od najboljih po ovim parametrima.

"Možemo konstatovati da su svi parametri od 2007. do 2012. godine značajno smanjeni - broj nezgoda manji je za 8,7 odsto, a broj poginulih za 62 odsto smanjen, dok je brojka povrijeđenih za 34 odsto manja nego te 2007. godine",kazao je Janjušević.

Iako je novi zakon počeo da se primjenjuje 6. januara ove godine, još nijesu urađeni podzakonski akti, koji bi trebalo dodatno da unaprijede stanje bezbjednosti na putevima.

Na pitanje da li će kažnjavati sve vozače, Janjušević je odgovorio: "Saobraćajna policija će zakon dosljedno primjenjivati, u svim segmentima njegove primjene".

"Bez obzira na automobile sa MN ili CG tablicama, upravo počev od njih, primjenjivaće se sve odredbe zakona bez ikakvih izuzetaka. I tu smo nedvosmisleni u Upravi policije", tvrdi on.

Rukovodilac Odsjeka za nadzor i kontrolu u drumskom saobraćaju Dragan Klikovac je pojasnio da na licu mjesta saobraćajac vozača koji počini prekršaj može kazniti najmanjom novčanom kaznom, koja je predviđena za taj prekršaj.

"Visina kazne za nevezivanje pojasa je u rasponu od 40 do 100 eura, policajac može izdati nalog za plaćanje samo minimalne kaznu kao i kaznene bodove, koji su predviđeni za taj prekršaj", pojasnio je Klikovac.

On je naveo da je 2010. godine analiza pokazala da postoji oko 70 lokacija na kojima su se nezgode često događale, ali su u međuvremenu preduzete "adekvatne mjere, pa je sada smanjen značajno taj broj".

"Ne postoje ove, kao ni prethodne godine, dionice na kojima se nezgode dešavaju češće nego na nekim drugim mjestima, tako da nemamo tih kritičnih dionica", naveo je prvi čovjek u UP, koji je zadužen za bezbjednost saobraćaja.

Nekim vozačima je potreban psihijatar

Pomoćnik direktora UP Nikola Janjušević smatra da je za pojedine prekršaje adekvatnija nadležnost psihijatra, nego policije i suda...

"U prvom redu mislim na vozače ili situacije u kojima neko prevozi porodicu pod dejstvom alkohola ili vozi djecu na prednjem sjedištu", naveo je primjere Janjušević.

On je pojasnio da zakon nije predvidio upotrebu sigurnosnih sjedišta za prevoz djece u javnom prevozu ili taksi službama.

Izvještaj o nezgodi još ne morate imati

Dragan Klikovac pojasnio je da zakon trenutno ne obavezuje vozače da u vozilima moraju imati Evropski izvještaj o saobraćajnoj nezgodi.

"Kazne za to se ne pišu, niti se mogu pisati, jer u startu zakon to nije predvidio, da se ne bi došlo u situaciju da se neko kažnjava, a da vozači ne mogu nabaviti izvještaj, jer ih nema zbog nedovoljnih zaliha obrazaca. Mi smo to ostavili za naredne izmjene i dopune zakona, kojima će se to sankconisati", kazao je on.

Klikovac je pojasnio i da prema novom zakonu, troškove izlaska policije na uviđaj ubuduće plaća onaj ko je tražio tu uslugu. On je naveo da još nije propisan cjenovnik za takve usluge.

"U okruženju su ti troškovi od 80 do 100 eura, a mislim da će tako biti kod nas", naveo je Klikovac.

On je naveo da policija službene automobile još vozi na prošlogodišnjim zimskim gumama, te da će uskoro tender biti okončan.

Za pet dana napisano 400 kazni

Od 6. januara ove godine, kada je počela primjena novog Zakona o bezbjednosti saobraćaja izdato je oko 350 prekršajnih naloga i oko 50 prekršajnih prijava, a prioritet u radu policije je kažnjavanje zbog nevezivanja sigurnosnog pojasa.

"Kada je u pitanju fluorescentni prsluk broj kažnjenih je zanemarljiv, gotovo da ih i nema. Što se tiče kazni za korišćenje mobilnih telefona, nijesmo sprovodili akcije sankcionisanja tog prekršaja jer su kazne bile veoma niske, i smatrali smo da je potrebno staviti akcenat na teže prekršaje", kazao je Dragan Klikovac, najavljući intenzivnu kampanju pooštrene kontrole saobraćaja.

Šef podgoričke policije Petar Šestović istakao je da je u Podgorici od poečtka primjene novog zakona zbog nevezivanja pojasa izdato 139 naloga, a da je zbog korišenja mobilnog telefona izdato 19 naloga.

Bonus video: