Prosvjetari od marta primaju manje plate, avgustovska nije garantovana

Prosječna plata u prosvjeti manja je od državnog prosjeka - jedva 440 eura
58 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 10.01.2013. 19:13h

Loš početak godine za zaposlene u prosvjeti. Od februarske plate, dakle od marta, počeće da primaju umanjene zarade za tri odsto, u prosjeku 25 eura. A u posebno lošoj poziciji su svi oni koji nemaju rješenje za stalno, oni će gotovo sigurno ostati bez plate za avgust.

Čelnici Sindikata prosvjete ne isključuju mogućnost štrajka uoči početka drugog polugođa u školama.

"Svaki zaposleni u prosvjeti u prosjeku će primiti manje 25 eura. Evo danas informacija da to neće biti od prvog februara, počevši od januarske plate, nego od februarske plate, dakle od marta mjeseca", kaže Rade Božović, iz Sindikat prosvjete.

Čelnici Sindikata prosvjete ne isključuju mogućnost štrajka uoči početka drugog polugođa u školama

"U svakom slučaju, svih dvije i po hiljade u avgustu neće primiti platu, a jedan dio njih neće primiti platu u januaru. Na tim ljudima ove godine je dvostruki pritisak, em ne znaju da li će dobiti rješenje, da li će početi da rade 1. septembra ili kada im istekne ugovor, a sa druge strane nemaju ni platu, dakle situacija je vrlo komplikovana", smatra Božović.

U Vladi tako planiraju da uštede više od dva miliona eura. U Sindikatu se tome čude jer znaju da je 36 škola prihodovalo ukupno čak pet miliona eura. Brine ih to što su zaposleni pod stalnim pritiskom, jer zbog straha od gubitka posla ne žele javno da govore o svom položaju.

"Plaše se da ako bi stali ispred kamere i rekali par riječi o svojim osjećanjima koja nisu nimalo fina, nimalo vesela, da bi se to negativno protumačilo, da bi to bio atak na poslodavca, a ne vapaj za pravdom i za golom egzistencijom", dodaje Božović.

Konkretni potezi Sindikata prosvjete u zaštiti radničkih prava biće poznati nakon sjednice Glavnog odbora koja će najvjerovatnije biti održana za desetak dana. Kako trenutno stoje stvari, ni štrajk ne isključuju kao mogućnost uoči početka drugog polugodišta.

"Nije isključeno, dakle i to je jedna od opcija koja je na stolu, zavisno od raspoloženja baze, zavisno od raspoloženja našeg članstva, mi ćemo da sagledamo situaciju i da predložimo najbolje rješenje za našeg prosvjetnog radnika, koji je svakog dana na društvenoj ljestvici niže i niže".

Prosječna plata u prosvjeti manja je od državnog prosjeka, dakle jedva 440 eura. Sindikalci poručuju Vladi da zahvati tamo gdje ima luksuza, te da da novca u državi ima, samo bi ga trebalo drugačije raspodjeliti.

Bonus video: