Pomama za prslucima: U prodavnicama nestašica, na ulici skupi

20 do 50 eura platićete ukoliko ga ne obučete kada na cesti izađete iz auta. Najvažnije je da ga držite kod sebe, u kabini, a ne u gepeku
75 pregleda 30 komentar(a)
Ažurirano: 09.01.2013. 19:18h

Najtraženija roba ovih dana u Podgorici je vjerovali ili ne, fluorescentni prsluk. Obaveza iz novog Zakona o bezbjednosti saobraćaja, uslovila je nestašicu kod nekih prodavca.

Istovremeno, pojavili su se na ulici, po skoro duplo većoj cijeni.

U jednoj od prodavnica koju je obišao reporter TV Vijesti, prsluci su bukvalno planuli.

"Jeste li našli prsluk", pitao je jednog kupca koji je naišao.

"Nisam".

No, stigla je i nova zaliha, a sa njom i novi kupci.

Rade Popović je već dolazio po prsluk.

"Dolazio sam, ali nije ih bilo, sada su konačno došli", kaže on.

Nakon što je kupio prsluk, na pitanje reportera da li će na licu mjesta probati da li mu odgovara veličina, Popović kaže da je valjda veličina univerzalna.

"Boga mi nisam ni pitao, standardno je sigurno".

Miloš Vukčević, prodavac, kaže da je cijena prsluka 2,5 eura i da je takva bila i prije i nakon donošenja Zakona.

"Nismo zloupotrijebili situaciju, nismo korigovali cijene, iako smo čuli da postoje ulični prodavci i da ih prodaju po duplo većim cijenama", kaže on.

Cijena prsluka kod uličnih prodavaca kreće se - kako se dogovorite. Pet, četiri, možda i tri eura.

Ukoliko ga nemate u autu, kazne se kreću od 30 do 80 eura, s tim da će vam policajac pisati prekršajni nalog na minimum. Dakle, platićete 30 eura, a ako vam policajac napiše i prekršajnu prijave, kasnije vas sudija može kazniti do 80 eura.

A od 20 do 50 eura platićete ukoliko ga ne obučete kada na cesti izađete iz auta. Najvažnije je da ga držite kod sebe, u kabini, a ne u gepeku.

"Zbog bezbjednosti, ako se desi da pukne guma, da ne izlaze bez prsluka iz svog automobila" objašnjava prodavac Miloš Vukčević, dodajući da je, naposljetku, to i svrha prsluka.

Od 40 do 100 eura platiće biciklisti koji budu vozili van grada bez prsluka, i to noću ili uslovima smanjene vidljivosti. A van naselja, kazna od 30 do 80 eura čeka i i goniče stoke, to jest čobane, ako ne budu nosili prsluk.

Galerija

Bonus video: