Vujanović najpopularniji, Krivokapić jedini ima negativan ukupni skor

Rast popularnosti premijera Mila Đukanovića je nastavljen nakon povratka na tu funkciju
111 pregleda 41 komentar(a)
Ažurirano: 30.12.2012. 18:26h

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović je i dalje ubjedljivo najpopularnija politička ličnost u Crnoj Gori, pokazalo je istraživanje TV Vijesti u saradnju sa agencijom Ipsos Stratedžik marketing u decembru.

Rast popularnosti premijera Mila Đukanovića je nastavljen nakon povratka na tu funkciju, dok je lider Demokratskog fronta Miodrag Lekić zadržao šestu poziciju.

Socijal-demokratska partija ima čak tri ličnostu među deset najpopularnijih, dok je sa liste ispao lider Pozitivne Crne Gore, Darko Pajović, što je kako navode iz TV Vijesti, vjerovatno posljedica dešavanja u Nikšiću.

Više od pola građana misli da Crna Gora ide pravim putem

Posljednje istraživanje u ovoj godini pokazalo je da 51 odsto građana misli da naša zemlja ide pravim putem, dok 32 odsto misli da je taj pravac pogrešan. Neopredijeljeno je čak 17 odsto građana.

I dalje simpatizeri vladajuće koalicije u velikom procentu smatraju da Crna Gora ide pravim putem dok najviše rezervi imaju simpatizeri Demokratskog fronta i SNP-a.

TV Vijesti, Radomir Kračković

Glasači Pozitivne su podijeljeni a nešto više njih misli da se Crna Gore kreće u dobrom smjeru.

Građani su podijeljeni i po pitanju dešavanja u 2013. godini, a većina ih smatra da se stanje neće promijeniti.

Vujanovića vole i Crnogorci i Srbi

U poretku javnih ličnosti, godinu je na prvom mjestu završio predsjednik države Filip Vujanović. On je bio ubjedljvio najpopularniji političar tokom cijele 2012. jer ga podržava većina i Crnogoraca i Srba.

Na drugom mjestu po pozitivnim ocjenama došlo je do smjene. Sada je tu, umjesto direktorke MANS-a Vanje Ćalović, bivši premijer a sadašnji ministar vanjskih poslova Igor Lukšić.

Otkad je prešao na novu poziciju u Vladi, skočio mu je broj pozitivnih ocjena ali je u ukupnom redosljedu na trećem mjestu iza Ćalovićke, jer ona ima manje negativnih ocjena.

Ćalović bilježi pad broja pozitivnih ocjena i rast negativnih, čemu prema TV Vijesti svakako doprinosi i njena mnogo manja aktivnost u posljednje vrijeme, mnogo slabija nego u vrijeme građanskih protesta početkom godine, kada je i dospjela na ovu visoku poziciju.

Na četvrtom mjestu po broju pozitivnih ocjena sada je premijer Milo Đukanović i on bilježi najveći rast u drugoj polovini godine.

To se poklopilo sa njegovim povratkom na državnu funkciju i očekivanjem građana, naročito njegovih glasača, da će se ekonomska situacija popraviti, sada kada se on vratio. Đukanović i dalje ima veliki broj negativnih ocjena ali ne dijeli tako oštro javnost kao ranije.

Milica Pejanović Đurišić sada je peta po pozitivnim ocjenama i kod nje postoji rast negativnih ocjena u odnosu na novembar.

Krivokapić jedini sa ukupnim negativnim skorom

Po broju negativnih ocjena godinu na prvom mjestu završava predsjednik Skupštine i lider SDP-a Ranko Krivokapić. On jedini među prvih deset ličnosti ima negativan ukupni skor. Najveći razlog za to je što ima izuzetno malu podršku Srba.

Nešto manje negativnih mišljenja ima lider SNP-a Srđan Milić, koji je posljednjih mjeseci zabilježio pad jer je polovinom ove godine bio na sredini liste. To se poklopilo i sa neuspjehom njegove partije na parlamentarnim izborima.

Među prvih deset, prvi put se probio potpredsjednik Vlade iz SDP-a Vujica Lazović koji je treći po broju negativnih ocjena, a četvrti po broju negativnih ocjena je premijer Đukanović.

Novi ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević, prvi put je među prvih deset, a odmah po dolasku na funkciju, skočio je njegov rejting.

Lekić koji na šestom mjestu ima više i pozitivnih i negativnih ocjena.

Ukupno Ćalović ipak druga

Vujanović je po konačnom skoru i dalje neprikosnoven na prvom mjestu, Lukšić je drugi po broju pozitivnih ocjena ali treći u ukupnom skoru, iza Vanje Ćalović.

Najveći proboj je napravio Raško Konjević koji je stigao na sedmo mjesto po popularnosti.

Istraživanje je sprovedeno od 19. do 22. decembra na uzorku od 808 ispitanika.

Galerija

Bonus video: