DPS bi da gradi montažne vrtiće, opozicija može i da se "stisne" zarad boljitka djece

Opozicionari smatraju da je prebukiranost u vrtićima posljedica nebrige vladajuće koalicije o predškolskim ustanovama
5 komentar(a)
Ažurirano: 28.12.2012. 21:17h

Rasprava o budžetu za narednu godinu, koji je centralna tema u crnogorskoj Skupštini, motivisala je čelnike Udruženja "Roditelji" da poslanicima upute apel da se sljedeće godine obezbijedi novac za izgradnju barem jednog vrtića. Time bi se, smatraju u Udruženju, makar ublažio višegodišnji problem prebukiranosti vrtića. S druge strane, predstavnici političkih partija saglasni su da treba rješavati problem, ali nude različite modele.

Planiranih 660 hiljada eura za adaptaciju i dogradnju vrtića, koliko će biti oprediljeljeno iz budžeta za narednu godinu, daleko je manje novca od potrebnog za izgradnju barem jednog vrtića. Kako i 2013. godina ne bi, po tom pitanju, protekla kao svaka prethodna i problem ostao neriješen, u Udruženju "Roditelji" su se uhvatili za slamku spasa.

"Odlučili da svakom pojedinačnom poslaniku proslijedimo našu molbu da se založe da se ipak u budžet za narednu godinu uvrsti izgradnja barem jednog vrtića što bi bilo u skladu sa peticijom koju smo dostavili Vladi, koja je prihvaćena i na koju čekamo odgovor u toku januara", kaže Kristina Mihailović iz Udruženja "Roditelji".

Prebukiranost u vrtićima odavno je dostigla zabrinjavajući nivo, a opozicionari smatraju da je to posljedica nebrige vladajuće koalicije o predškolskim ustanovama.

"Izgleda da je njima mnogo važnije da oni obezbijede sredstva za proširenje administrativnih kapaciteta za kadrove - tu je usmjereno 7,1 miliona eura. Izgradnja jednog vrtića košta dva miliona eura", kaže Zdenka Popović iz Socijalističke narodne partije.

Ana Ponoš iz Pozitivne Crne Gore navodi da postoje brojni primjeri javne potrošnje koji su vrlo visoki, iako je Vlada rekla da postoje određena smanjenja.

Ponižavajući podatak da na jedno dijete u jaslicama prosječno otpada svega jedan i po metar kvadratni upalio je zvona za uzbunu, čiji zvuk je zaparao uši i predstavnicima vlasti

Novca u budžetu nedostaje ali se za ovakve stvari on mora naći, smatra Radovan Asanović iz Demokratskog fronta.

"To se može uraditi kroz privatno-javno partnerstvo ili dogovorom između opštine i Vlade. Naš klub će sačekati reakciju ministra finansija i mi ćemo se kasnije oglasiti ovim povodom i reagovati najvjerovatnije putem amandmana".

Ponižavajući podatak da na jedno dijete u jaslicama prosječno otpada svega jedan i po metar kvadratni upalio je zvona za uzbunu, čiji zvuk je zaparao uši i predstavnicima vlasti.

"Dogovorili smo se da se odmah poslije praznika sastanemo sa predstavnicima Udruženja da nađemo neko rješenje", kaže Branka Tanasijević iz Demokratske partije socijalista.

A, rješenje bi se, tvrde u Socijalističkoj narodnoj partiji, lako našlo kada bi se manje vodilo računa o sopstvenim, a više o potrebama onih o kojima bi, prirodno, trebalo najviše da se brine.

"Dobili smo informaciju na odboru da je iz kredita Razvojne banke opredijeljeno 10 miliona eura koji bi trebalo da značajno poprave situaciju", objašnjava Branka Tanasijević iz DPS-a

Predstavnici vlasti najavljuju, ipak, ljepše vijesti.

"Dobili smo informaciju na odboru da je iz kredita Razvojne banke opredijeljeno 10 miliona eura koji bi trebalo da značajno poprave situaciju", objašnjava Branka Tanasijević iz DPS-a.

Ukoliko se sve, međutim, ispostavi kao pričanje novogodišnje bajke, u Udruženju „Roditelji“ nastaviće da rade na ispunjavanju svoje želje za 2013. godinu.

Kristina Mihailović iz Udruženja "Roditelji" kaže da neće stati ne samo kad su vrtići u pitanju, već da će se baviti problemima i drugih vaspitnih-obrazovnih ustanova, te da je prebukiranost vrtića bila prva na njihovoj listi prioriteta jer je prepoznata kao gorući problem.

Kao jedan od načina prevazilaženja problema, a da se pritom ostane na fonu vođenja računa o racionalnoj potrošnji u vremenu krize, u vladajućoj koaliciji vide i izgradnju vrtića montažnog tipa. Izgradnja jednog objekta takvog tipa, tvrde, košta 40-tak hiljada eura.

Bonus video: