Ko će iz opozicije biti potpredsjednik Skupštine, Radulović: Najjači prvi bira

Rukovodstvo DF donijelo je odluku da nakon plenuma, njihovi poslanici zauzmu mjesta i skupštinskim odborima. Kažu da su čekali da se vrati još jedan dio opozicije, kako njihove odluke ne bi bile jednostrane
105 pregleda 18 komentar(a)
Branko Radulović, Foto: Zoran Đurić
Branko Radulović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 20.06.2018. 19:08h

Na polovini mandata aktuelnog skupštinskog saveza, crnogoski parlament mogao bi vrlo brzo dobiti i potpredsjednika iz redova opozicije.

Nakon što je veći dio opozicionih poslanika prekinuo bojkot parlamenta i vratio se u plenum, iz Demokratskog fronta (DF) i Socijaldemokratske partije (SDP) najavljuju da će se njihovi predstavnici vratiti u punom kapacitetu, što znači da će već ove ili naredne sedmice, delegirati svoje ljude u rad skupštinskih odbora, te predložiti, kako kažu, niz važnih zakonskih rješenja.

Još ne govore o personalnim rješenjima, ali je za očekivati da mjesto potpredsjednika pripadne najvećem poslaničkom klubu iz redova opozicije, u ovom slučaju DF.

Rukovodstvo DF donijelo je odluku da nakon plenuma, njihovi poslanici zauzmu mjesta i skupštinskim odborima. Kažu da su čekali da se vrati još jedan dio opozicije, kako njihove odluke ne bi bile jednostrane.

Očekuju da će većina ispoštovati dosadašnju dobru praksu i dati opoziciji dio predsjedavajućih mjesta u radnim tijelima.

"Već smo odredili ljude koji će participirati u radu odbora. Sada ćemo se dogovoriti i koji su to odbori sa kojima će opozicija rukovoditi. Potpredsjendničko normalno mjesto. Tražićemo dobru praksu ili početak dobre prakse, koja je bila u prethodnom sazivu. Čak je to statutarno određeno, da npr. Odborom za antikorupciju, za evropske integracije, budžet je bio dobra parksa, pripadaju opoziciji", istakao je Branko Radulović, poslanik DF.

U punom kapacitetu u parlament se vraćaju i četiri poslanika SDP, a to znači da će odmah zauzeti mjesta u radnim tijelima skupštine, da bi mogli da na najbolji način zastupaju prava građana koji su ih izabrali na tu funkciju.

"Mi već tokom sljedeće nedjelje planiramo da predložimo novi zakon o akcizma, kako bismo uticali na smanjenje akciza, što je u interesu svih građana. A predložićemo i neke nove zakone, koji će značajno uticati na bolju socijalnu poltiku i životni standard građana", kazala je Draginja Vuksanović Stanković, poslanica SDP.

Iz opozicionih redova planiraju vrlo brzo da predlože i potpredsjednika skupštine. U prošlom sazivu to mjesto pokrivao je baš Radulović. Za sada ne žele da kažu ko bi mogao zauzeti tu funkciju, ali su jasni na koji način će se vršiti podjela.

"Adekavatno snazi svakog poslaničkog kluba ćemo po onom demokratskom principu, najjači prvi bira", rekao je Radulović.

"O tome ćemo odlučiti u nekim narednim dogovorima. Mislim da je to u interesu opozicije, ali o tome ćemo u narednom preiodu i onako kako se bude odlučilo u samom parlamentu", rekla je Vuksanović Stanković.

Iz vladajuće koalicije danas nijesu željeli da kažu da li će ispoštovati dobru praksu iz prethodnih saziva, samo su kratko kazali da će se o tome izjasniti na kraju tekuće sjednice parlamenta.

Bonus video: