Dožić spriječio gašenje KAP-a

KAP-u su ranije ukinute subvencije, a zbog nagomilanih dugova prema EPCG, kompanija je bila primorana da smanji potrošnju električne energije na pola
123 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 25.12.2012. 19:10h

Predstavnik Vlade u Odboru direktora Kombinata aluminijuma (KAP), Nebojša Dožić odbio je predlog ruskog menadžmenta da se zaustavi proizvodnja u fabrici, stavljajući veto na donošenje takve odluke.

Dožić je agenciji Mina-business kazao da je predlog ruskog menadženta u fabrici odbio i dao veto na donošenje takve odluke, u skladu sa ugovorom između akcionara Kombinata.

"U međuvremenu ćemo pokušati i raditi na tome da se nađe odgovarajuće rješenje", poručio je Dožić.

On je podsjetio da je, sa trenutnim odsustvom definisanih uslova isporuke električne energije počev od 1. januara, a imajući u vidu trenutnu finansijsku situaciju u fabrici, menadžment predložio Bordu da razmotri potpuno zaustavljanje proizvodnje u KAP-u.

Fabrika pored nagomilanih dugova za struju, ima problema i sa isplatom zarada zaposlenih. KAP-u su ranije ukinute subvencije, a zbog nagomilanih dugova prema EPCG, kompanija je bila primorana da smanji potrošnju električne energije na pola, ugasi dio ćelija, a samim tim i smanji proizvodnju.

Đukanović: Imamo najodgovorniji pristup rješavanju situacije

"Vlada ima najsveobuhvatniji i najodgovorniji pristup rješavanju situacije u Kombinatu aluminijuma (KAP)", saopštio je premijer Milo Đukanović koji nije želio da komentariše predlog ruskog menadžmenta o gašenju fabrike.

TV Vijesti, Tatjana Debeljević

"Rusi imaju određeni procenat vlasništva u KAP-u, ali ni manje ni više nego što ima Vlada. Ne bih u ovom trenutku sudio ni o jednom predlogu pojedinačno i ni o jednom pristupu pojedinačno", kazao je Đukanović novinarima prilikom posjete Opštini Bijelo Polje.

On je rekao da postoje razne opcije, inicijative i viđenja u vezi sa budućnošću te fabrike, ali da Vlada ovih dana to pitanje vrlo ozbiljno i sveobuhvatno sagledava.

"Pri tome se vodi računa ne samo o trenutnom profitu i održivosti nego i onome što bi industrija aluminijuma mogla da donese Crnoj Gori, njenoj industrijskoj i privrednoj strukturi, zaposlenosti i izvozu na dugi rok", precizirao je Đukanović.

Tim povodom, kako je rekao, imali su nekoliko razgovora prethodnih dana.

"Mislim da ćemo već danas nakon što završimo jedan dio obaveza koji treba da predstavlja paket dodatnih mjera za uspostavljanje fiskalne održivosti, opet se vratiti pitanju održivosti KAP-a", dodao je Đukanović.

Pri tome će, kako je naveo, definisati ono rješenje koje će biti najizglednije sa stanovišta dugoročne održivosti, otvaranja perspektive da se u budućnosti može održati određeni nivo zaposlenosti i stvarati perspektiva za razvoj prerađivačke industrije.

Galerija

Bonus video: