Trudnice, opustite se i bezbrižno i sa radošću dočekajte porođaj

Ono na šta je babica Lepa posebno ponosna jeste da je više od 90 odsto polaznica ove škole dobilo lakataciju nakon porođaja i uredno dojilo svoju djecu
106 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 24.12.2012. 18:46h

Pitanja i nedoumice sa kojima se suočavaju žene koje prvi put treba da postanu majke su brojna. Strah od porođaja, da li će umjeti da prvi put okupaju svoju bebu, hoće li imati dovoljno mlijeka, samo su neka od pitanja koja muče prvorotkinje.

Odgovore na njih, i još mnoga druga, već mjesecima im nudi škola, koju besplatno organizuje Cetinjanka Jasna Mašanović, uz grupu entuzijasta.

Kroz ovu školu do sada je prošlo sedamdeset trudnica, koje su naučile da se treba maksmimalno opustiti pred porođaj i da je dojenje jedna od najvažnijih stvari koje mogu uraditi za svoju bebu.

Organizatorka akcije, Jasna Mašanović, zadovoljna je odzivom trudnica koje pohađaju njihovu školu i rezultatima koje postižu. Ovog puta, predavanje je održano u veoma zanimljivom ambijentu – vrtiću "Zagorka Ivanović" na Cetinju.

TV Vijesti, Ana Manojlović

Bilo je lijepo vidjeti djecu i buduće mame, dok pažljivo slušaju čuvenu cetinjsku babicu, Lepu Kapisodu. Ona objašnjava da većini žena u trudnoći mnogo toga nije jasno – od toga šta sa sobom odnijeti u bolnicu, da li se poroditi carski ili prirodnim putem.

"Prije ulaska u operacionu salu treba da znaju dvije stvari. Moraju biti potpuno psihički rasterećene, trebaju se radovati tom događaju jer je porođaj nešto najljepše što im se može desiti. Druga lekcija se odnosi na ponašanje nakon porođaja. Najvažnije za zdravlje djeteta je dojenje, posebno u prvih pola godine", kaže babica Lepa.

Ona je budućim mama dala savjet da višak mlijeka koji izmuzu nakon podoja, sačuvaju u frižideru.

"Mlijeko u bočicama u frižideru može da stoji do 48 sati, a u zamrzivaču do tri mjeseca. Tako kada imate obavezu negdje da odete, možete da ostavite suprugu ili nekom ko vam čuva dijete", kaže babica.

Ona je sa svojim učenicama podijelila i savjete da prva kupanja treba da budu u toploj sobi do 27 stepeni i vodi oko 30 stepeni.

"U prvim danima beba se mora kupati preko ruke, nikako ne spuštati u kadicu. Po mogućnosti tuš kabina ili neko da vam pospe", bio je još jedan od savjeta.

Ono na šta je babica Lepa posebno ponosna jeste da je više od 90 odsto polaznica ove škole dobilo lakataciju nakon porođaja i uredno dojilo svoju djecu.

Zahvaljujući Jasni Mašanović, koja je vlasnica apoteke “Chiara-mont” na Cetinju, te firmama partnerima Decco monte, Gruppo tessile i Donator, trudnice su dobile vrlo korisne poklone, a za mališane u vrtiću bili su obezbijeđeni sokovi i proizvodi dječije HIPP hrane.

"Škola je besplatana, jer smatram da na taj način dajemo neki doprinos natalitetu naše zemlje. Ima nečeg pozitivnog u tome kada imate priliku da buduću majku pripremite na ono što treba da se desi i tako je rasteretite svih briga. Jer to je naljepši osjećaj na svijetu - roditi dijete i dojiti ga", poručuje Mašanović.

Galerija

Bonus video: