Može li DPS pomrsiti konce pregovorima u Nikšiću

Marić: Prilično su stvari u rukama koalicije Evropska Crna Gora, koja jednostavno opstrukcijom rada Skupštine može izazvati nove izbore u Nikšiću
53 pregleda 68 komentar(a)
Ažurirano: 27.11.2012. 19:45h

Sve i da opozicionari u Nikšiću nađu zajednički jezik, novi izbor nisu nemogući. Vera Miljanić iz Pozitivne svojim povlačenjem sa mjesta odbornika pomrsila je konce jer je odnos unutar lokalnog parlamenta sada 20:20.

Ključni potez može napraviti DPS - ako ne dođu na sjednicu u četvrtak, neće biti kvoruma, a samim tim ni verifikacije mandata novom odorniku Pozitivne CG, tvrdi pravnik Boris Marić koji je i sam bio odbornik u podgoričkom parlamentu.

"Takav jedan odnos apsolutno blokira rad Skupštine Opštine Nikšić. Prilično su stvari u rukama koalicije Evropska Crna Gora, koja jednostavno opstrukcijom rada Skupštine može izazvati nove izbore u Nikšiću", kazao je Marić TV Vijesti.

Podnošenjem ostavke Vera Miljanić je izgubila svoje mjesto u Skupštini. Uslov za verifikovanje mandata novom odborniku je kvorum na sjednici. Ako DPS pokaže dobru volju, pa dođe na sjednicu, i kvoruma u četvrtak ipak bude, Skupština će mjesto novom odborniku samo konstatovati.

Bojanić: Neće biti više pregovora, DF da se odluči do četvrtka >>>

Danilović: Ne pada nam na pamet da Pozitivnoj damo mjesto predsjednika SO >>>

"Lista sa koje je ona dobila mjesto odbornika ima pravo da predloži novog kandidataza odbornika SO, za to postoji zakonska procedura, činjenica je da to mora da verifikuje Opštinska izborna komisija, a nakon te verifikacije, verifikuje se mandat u SO, ako Skupština može da funkcioniše, a SO može da funkcioniše samo u kvorumu", objašnjava Marić.

"Da bi uopšte počela sjednica SO, mora da postoji kvorum", dodaje on.

Ako se na kraju održi u četvrtak sjednica lokalnog parlamenta, možda će se nastaviti i pregovori oko predsjednika SO, kao i prvog čovjeka Nikšića. Ako budu htjeli, o tome će opozicionari moći u nedogled

Ako se na kraju održi u četvrtak sjednica lokalnog parlamenta, možda će se nastaviti i pregovori oko predsjednika SO, kao i prvog čovjeka Nikšića. Ako budu htjeli, o tome će opozicionari moći u nedogled.

"Ako je neko mislio na zakonske rokove, onda zakonskih rokova nema. Ako je mislio na neke političke rokove, radi donošenja nekih političkih odluka, to je već unutrašnja stvar političkih partija. Priča o nekakvom raspuštanju skupštine i skraćivanju mandata, to su priče za koje trenutno nema apsolutno nikakvog osnova", kaže Đorđe Blažić, stručnjak za lokalnu samoupravu.

Prema zakonu, mandat u lokalnom parlamentu prestaje na tri načina: Istekom po sili zakona, ako odbornici odluče da skrate sebi mandat, a to može učiniti i Vlada - ako skupština duže vrijeme ne ostvaruje svoju funkciju, ali tek ako se time narušavaju prava i slobode građana, alii tada joj se ostavlja rok od 30 dana da uspostavi normalno funkcionisanje, a ako to ne učini, Vlada je raspušta i raspisuje nove izbore.

Za sada, prema tvrdnjama Blažića, nema uslova za intervenciju Vlade.

"Skupština funkcioniše normalno, njome predsjedava najstariji odbornik sve do izbora predsjednika skupštine. Izvršnu funkciju u lokalno zajednici, shodno Zakonu o lokalnom samoupravi, obavlja potpredsjednik opštine sve do izbora novog predsjednika opštine. Nema roka do kada", kaže Blažić.

Četvrtak i eventualna sjednica lokalnog parlamenta odrediće dalji tok situacije u Nikšiću.

Galerija

Bonus video: