Pripajanje Ljubinja Crnoj Gori je obična politička lakrdija

Crna Gora bi spajanjem sa opštinom Ljubinje dobila 3.500 stanovnika, od čega je više od 1.000 penzionera, nešto manje od 1.000 su nezaposleni, a ostali preživljavaju
74 pregleda 23 komentar(a)
Ažurirano: 04.11.2012. 19:24h

Opština Ljubinje trenutno u Republici Srpskoj, u perspektivi u Crnoj Gori. Može da zvuči kao šala, priznaju i u opštini, ali ekonomski kolaps ovog kraj natjerao ih je da ozbiljno razmišljaju o pripajanju Crnoj Gori, iako to sadašnji zakoni ne dozvoljavaju.

To pitanje će, kaže načelnik Opštine Ljubinje Vesko Budinčić, biti rješavano u perspektivi - ono je sad samo načeto u pojedinim opštinama i regijama.

"Da li one imaju pravo da razmišljaju o svom statusu, o svom odnosu, da li moraju da budu u nekim brakovima koji nisu dobri ili ne moraju", kaže on.

Na pitanje novinara TV Vijesti kad bi mogli da biraju, da li građani Ljubinja ostali u Republici Srpskoj ili se pripojili Crnoj Gori, Budinčić kaže da bi, kada bi bila sprovedena kampanja, rezultati pokazali veću bliskost sa Crnom Gorom.

Šetajući jedinom gradskom ulicom, ekipa TV Vijesti je teškom mukom sprovela mini referendumsku anketu o pripajanju Ljubinja Crnoj Gori.

Iz jednog lokala su zamalo izbačeni, jedna gospođa je kazala da o svemu ne zna ništa, drugi ispitanik je rekao da građani nisu za to. A onda je jedan mladić kazao da odluku podržava u potpunosti, jer su svi u Ljubinju iz Crne Gore.

Osim teritorijalnog proširenja, Crna Gora bi spajanjem sa opštinom Ljubinje dobila 3.500 stanovnika, od čega je više od 1.000 penzionera, nešto manje od 1.000 su nezaposleni, a ostali preživljavaju.

To je surova stvarnost koju otkrivaju poznavaoci prilika u Ljubinju i kojima priča o pripajanju Opštine Ljubinje nije ništa drugo do politička lakrdija.

Novinar Željko Janjić kaže da je to za njega jedna info zabava, pritiska, ne bi li se nešto u tom kraju pomoglo na neki drugi način.

"Politika se odvojila od stvarnosti, zato i kažem da je to info zabava. Političari se upinju da zabave ljude, a ne da riješe probleme".

Šala ili ne, ali cijela ova priča je, tvrdi Budinčić, dio onoga što se zove novo prekrajanje granica na ovim prostorima.

"Nije tu u pitanju samo Opština Ljubinje, tu je u pitanju cijela Hercegovina", kaže on.

Bonus video: