HE na limu

Nema gradnje hidroelektrana bez saglasnosti građana

Poziv srpskog premijera Ivice Dačića da dvije vlade dogovore izgradnju bez pitanja građana, neće proći, kažu u NVO sektoru
0 komentar(a)
23.02.2019. 00:15h

Izgradnjom dvije hidroelektrane na Limu kod Brodareva doći će do potapanja zemljišta u dvije države, od čega oko 9 kilometara crnogorske teritorije, tvrde u NVO sektoru s obje strane granice između Srbije i Crne Gore. Složno se protive toj investiciji.

"Izgradnjom tih brana, posebno Brodarevo 1, biće ugroženi i manastiri i priobalno zemljište u vlasništvu građana Crne Gore" kaže Uglješa Prebiračević iz NVO Mreža sjevera.

Sva proizvedena struja iz ovih hidrocentrala narednih 60 godina će biti izvožena van granica Crne Gore. Ni kilovat te struje neće koristiti domaće stanovništvo, nego će ogromnim dalekovodima preko Crne Gore

Kažu da narod neće imati koristi ni od proizvedene struje.

"Sva proizvedena struja iz ovih hidrocentrala narednih 60 godina će biti izvožena van granica Crne Gore. Ni kilovat te struje neće koristiti domaće stanovništvo, nego će ogromnim dalekovodima preko Crne Gore, preko nacionalnih parkova Durmitor i Lovćen, struja biti transportovana do plaže Blato na Jadranskom moru, gdje se planira izgradnja ogromne trafostanice, na površini od četiri hektara, gdje će sva ta struja akumulirati i podvodnim kablovima sprovoditi za Italiju i dalje za Zapadnu Evropu", kaže Prebiračević.

"Ovdje se radi o mafijaškim poslovima. Ovdje je korupcija na najvišem državnom nivou"

"Dačić i svi ostali koji misle da sami treba da završavaju te poslove i ugovore, moraju znati da to neće moći. Gospodin Dačić i ministri i u Crnoj Gori, i u Srbiji i Bosni i Hercegovini moraće prvo da pitaju građane", kaže Milorad Mitrović iz NVO Mreža sjevera.

Kako je sve do sada rađeno mimo javnosti, u NVO idu korak dalje i tvrde da je riječ o visokoj korupciji.

"Ovdje se radi o mafijaškim poslovima. Ovdje je korupcija na najvišem državnom nivou", kaže Mitrović.

Zbog, kako tvrde, montiranih sudskih procesa i policijske torture koja se sprovodi nad protivnicima hidroelektrane u Prijepolju, iz NVO sektora će se obratiti i Evropskom sudu u Strazburu.