Crnogorci u Njujorku: Bilo je strašno, ali najgore je prošlo

Sagovornici TV Vijesti su preživjeli i uragan Irena koji je prošle godine pogodio SAD ali, kažu, katastrofa koju je izazvao uragan Sendi, ima mnogo veće razmjere
183 pregleda 39 komentar(a)
Ažurirano: 30.10.2012. 21:12h

Desetak sati nakon oluje Sendi, Njujorčani polako dolaze sebi. Niko od crnogorskih državljana u oluji nije povrijeđen, a ambasada u Vašingtonu pokušava da sazna kakva je sudbina crnogorskih pomoraca na kruzeru Explorer of the Sea.

Dvije Crnogorske u Velikoj jabuci Marta i Marija Spaić preživjele su noćnu moru za vrijeme oluje. Čitavu noć su bile odsječene od svijeta, struja tek što im je došla, a internet je vrlo slab.

Osim bujice vode i potopljenih automobila na ulicama se ne može ništa više vidjeti, kazao je crnogorski iseljenik Džavid Kastrat.

"Cijeli donji dio Menhetna je bio pod vodom", kaže on.

Ipak, kažu da je najgore prošlo. Kiša je skoro stala, a vjetar slabije duva.

Bujice vode potopile su mnoge kuće, čak i u djelovima grada koji nisu toliko pogođeni olujom voda je ušla u podrume zgrada.

Crnogorski iseljenik Enis Omeragić je prijateljima nosio pumpe za vodu.

Grad koji nikad ne spava sinoć je zaspao i trebaće vremena nakon ovakve oluje da se probudi.

Omeragić u Njujorku ima građevinsku firmu, ali na posao neće skoro ići.

"Nema saobraćaja, vozovi ne rade, autobusi ne rade...saobraćaj preko nekih mostova je zabranjen. Do posla se ne može doći lako", kaže on i dodaje da je u nekim djelovima grada rizično kretati se, jer su pali strujni kablovi.

Sagovornici TV Vijesti su preživjeli i uragan Irena koji je prošle godine pogodio SAD ali, kažu, katastrofa koju je izazvao uragan Sendi, ima mnogo veće razmjere.

PROČITAJTE JOŠ

Sendi odnijela najmanje 33 života, više od 7 miliona ljudi bez struje >>>

Uragani poput Sendi bi mogli biti česta pojava u budućnosti >>>

Uragan Sendi otkazao 16.000 letova >>>

Uragan Sendi potopio čuveni brod "Bounty" >>>

Galerija

Bonus video: