"BORBA ZA RIJEKU NEMA VEZE SA POLITIKOM"

Paradoks crnogorske zbilje: Vujačića ispratili zbog Bukovice, ali glasali za DPS

Predsednik Opštine Mijomir Vujačić tvrdi da su birači na izborima pokazali da žele napredak, u šta ubraja i gradnju malih elektrana
691 pregleda 20 komentar(a)
Mijomir Vujačić, Foto: Screenshot (YouTube)
Mijomir Vujačić, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 09.06.2018. 17:39h

 Iako se mještani sela koja gravitiraju rijeci Bukovici bore da sačuvaju rijeku, na prethodnim loklanim iborima dali su podršku DPS-u koji ovdje vlada decenijama. DPS je na četiri biračka mjesta dobio 139 glasova, dok je opozicija imala 94 glasa.

Predsjednik opštine Šavnik Mijomir Vujačić tvrdi da su medijsku hajku i proteste protiv investicije na Bukovici pokrenuli oni koji pored rijeke provode dva mjeseca godišnje.

"Znamo se mi svi. Opština Šavnik je mala po broju stanovnika i mi svi znamo odakle je ko došao, onaj koji je došao i napravio vikendicu ili se vraća ljeti. Lokalno stanovništvo koje živi tu, reklo je sve na izborima."

 Međutim, mještani tvrde da odbrana rijeke nema veze sa politikom, što upravo dokazuju glasovi koje je DPS dobio na izborima. I da se promijenila vlast, kažu, oni bi ostali isti i opet stali u zaštitu rijeke.

"Rijeka ne bi trebala da bude razlog nikakvih partija, jer ona ne pripada ni DPS-u, ni SNP-u, ni Frontu, ni bilo kome. Ona pripada mještanima i narodu ove države", kaže Nikola Kotlica, mještanin sela Timar.

"To je narod koji se ne prodaje. Jedno je opredjeljenje za koju će partiju glasati, a jedno je stav koji imamo da Bukovicu ne damo po cijenu naših života", Veljko Bulatović, mještanin sela Timar.

Politika ne interesuje ni predstavnike Ekološkog pokreta Donja Bukovica, koji tvrde da su osnovali udruženje samo u cilju odbrane rijeke koja ima mnogo potencijala i bez koje bi ovaj kraj bio osuđen na propast.

"99 posto smo svi za odbranu rijeke Bukovice i računam i tvrdim i garantujem da neće biti gradnje mini hidrocentrala za ove privatnike koji misle da se za kratko vrijeme obogate i napune svoje džepove", naveo je Milivoje Čupić iz Ekološkog pokreta Donja Bukovica.

Razloga za odbranu rijeke, iz ugla mještana je mnogo, dok predsejdnik Opštine čeka odluku Agencije za zaštitu životne sredine o elaboratu o procjeni uticaja na životnu sredinu.

"Ja kao predsjednik Opštine ne doživljavam ovo kao veliki problem, jer će se ovo raditi u proceduri", kaže Vujačić.

A procedura je sledeća. DPS nastavlja da vlada u Šavniku sa planovima za izgradnju 19 mini hidroelektrana, što su u lokalnoj skupštini podržali i opozicioni odbornici prošlog saziva. Ako Agencija za zaštitu životne sredine da saglasnost da izgradnja mini hidroelektrana ne ugrožava životnu sredinu u rijeci čija je voda a1 klase, koja je bogata ribom i ima jedinstven steno endem u svijetu, investitor Hidra MNE počeće sa građevinskim radovima. Mještani, pak, poručuju da će rijeku braniti životima.

Preporučujemo za Vas