Kestner: Nisam kriv, nema razloga za izručenje Njemačkoj

Kestner je zajedno sa Vanjom Bokanom bio jedan od glavnih učesnika u tranzitu cigareta kroz Crnu Goru i Balkan devedesetih godina prošlog vijeka
399 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 20.08.2012. 18:35h

Srećko Kestner tvrdi da nije kriv i da nema razloga da bude izručen njemačkim pravosudnim organima koji ga potražuju još od 1993. godine, kazao je TV Vijesti Kestnerov advokat Mithat Kočo, koji tvrdi da se njegovom klijentu na teret stavlja apsurdni prekršaj - pokušaj šverca dva kamiona cigareta.

Kestner je, dodaje Kočo, tokom saslušanja da sa tim švercom nema nikakve veze, jer je u tom periodu bio u Beogradu.

No, to nije jedina karta na koju igra Kestnerov advokat koji je već uputio žalbu na rješenje o određivanju ekstradicionog pritvora tražeći da se njegov klijent pusti na slobodu jer je slučaj davno zasatrio.

Uhapšen Srećko Kestner >>>

DPS ne strepi od Kestnera >>>

Zbog ove žalbe ali i molbe Njemačke da im se Kestner izruči, njemu je prošle nedjelje produžen pritvor.

"Uslovi moraju biti ispunjeni po našim zakonima i po njemačkim zakonima. Svaki rok zastare može biti bitan jer se radi o krivičnom djelu počinjenom prije skoro 20 godina, a vezan je i za zakonodavstvo Njemačke i Bosne i Hercegovine. Znači da zastara mora nastupiti i po našim i po njemačkim zakonima, da eventualno ne bude izručen", kazao je Nikola Sladoje, zamjenik ministra pravde BiH.

Zadnju riječ će, ipak, dati bosanski ministar pravde.

"Kad sud BiH donese rješenje o ispunjenosti ili neispunjenosti uslova, tada ministar pravde donosi rješenje o izručenju. To može da traje još narednih šest mjeseci. U ovom slučaju mislim da to neće biti dugačak rok", dodaje Sladoje.

Kestner je zajedno sa Vanjom Bokanom bio jedan od glavnih učesnika u tranzitu cigareta kroz Crnu Goru i Balkan devedesetih godina prošlog vijeka.

Kada je Bokan ubijen u Grčkoj i Kesler je uskoro nestao iz Podgorice, a potom je u dva intervjua hrvatskom listu Nacional opširno pričao o švercu cigareta, ali i o svom i učešću Mila Đukanovića i Stanka Subotića Caneta u tom poslu.

Tako je započela višegodišnja afera Nacional, na osnovu koje su u Italiji i Njemačkoj pokrenuti sudski postupci.

Galerija

Bonus video: