Đukanović potrošio oko 100.000 eura više nego svi ostali kandidati

Predsjednički kandidat Dobrilo Dedeić nije dostavio izvještaj o imovini i prihodima kandidata, zbog čega je pokrenut prekršajni postupak, ističu iz ASK
0 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Boris Pejović
Milo Đukanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 05.06.2018. 17:34h

Tokom prvih pet mjeseci ove godine, odnosno za vrijeme kampanje za predsjedničke i lokalne izbore, državni organi su zakonito prikazivali kako troše drzavni novac i koriste javne resurse, tvrde u Agenciji za sprečavanje korupcije.

"Možemo doći do zaključka da nije bilo zloupotreba javnih resursa u izbornoj kampanji za predsjedničke i lokalne izbore", kazao je Dušan Drakić iz ASK.

Po podacima Agencije, sedam predsjedničkih kandidata, koji su učestvovali na izborima 15. aprila, prikupili su ukupno nešto više od 740 hiljada eura. Najviše je prikupio kandidat DPS Milo Đukanovic – 330 hiljada, potom kandidatkinja SDP Draginja Vuksanović 70 hiljada, a kandidat većeg dijela opozicije Mladen Bojanić blizu 50 hiljada. Ostala četiri kandidata prikupila su ukupno oko 290 hiljada.

U izvještajima koje su dostavili Agenciji, kandidati su tokom kampanje potrošili blizu 950 hiljada eura, odnosno oko 210 hiljada više nego što su prikupili.

Najveće troškove prikazao je Đukanović – 530.000 eura. Slijedi kandidat Bojanić sa blizu 190 hiljada, pa Vuksanović sa skoro 90 hiljada. Ostali kandidati prijavili su znatno niže troškove, odnosno ukupno oko 140 hiljada.

Na osnovu dosadašnjih podataka, Đukanović je za kampanju potrošio oko 100 hiljada eura više nego ostalih šest kandidata zajedno.

"Imamo situaciju da jedino kandidat Dobrilo Dedeić nije dostavio izvještaj o imovini i prihodima kandidata i tu je pokrenut prekršajni postupak", ističe Drakić.

Kada su u pitanju lokalni izbori, završni izvjestaji o troškovima kampanje još nijesu prikupljeni.

"Iskontrolisano je priblizno 235 hiljada prikupljenih sredstava i oko 186 hiljada eura troškova kampanje", navodi Marija Madžgalj iz ASK.

Četiri politička subjekta nijesu otvorila posebne žiro-racune za finansiranje kampanje.

"Savez za pomirenje Bijelo Polje, Srpska koalicija koja je učestvovala u Bijelom Polju, DF koji je učestvovao u Kolašinu i grupa birača Reforma za Bar. U toku je postupak pred Agencijom", kazala je Madžgalj.

Tokom kampanje za lokalne izbore, organi vlasti dostavili su, između ostalog, oko 21,5 hiljadu putnih naloga, blizu 1.300 analitičkih kartica, oko hiljadu i 650 ugovora o zapošljavanju.

Bonus video: