DIVLJA LJEPOTA

Za navigacione uređaje Crna Gora je slijepa ulica: Tamo nema ničeg

"Navigacija funkcioniše besprijekorno u Sloveniji i Hrvatskoj, ali su Bosna i Hercegovina i Crna Gora, kako navodi austrijski turista, "pusto ostrvo" što se navigacije tiče
50 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 29.07.2012. 19:08h

Za razliku od Google mape Njujorka koja je informativna i sadrži podatke o javnom prevozu, kako od jednog do drugog mjesta stići vozilom, pješke ili biciklom, postoji i 3D foto pregled određene lokacije... mapa Podgorice je prazna i nije od koristi kada je turistička ponuda u pitanju.

Miloš Milošević iz kompanije Fleka, jedan je od prvih koji je još 2008. počeo s mapiranjem Crne Gore. Do danas je zajednica volontera iscrtala 80 odsto teritorije, ali to Google ne može ponuditi na navigacionim uređajima zbog nepouzdanosti karata.

Zato turisti prije granice često dožive neprijatno iznenađenje.

"Navigator ne zna da tamo ima nešto i u suštini vozaču samo govori da se vrati nazad s obzirom da je to za njega slijepa ulica", kaže Milošević.

Turisti su začuđeni da u Crnoj Gori još ne postoji jedan od elementarnih servisa.

 

Podgorica i Njujork na Google mapama

Turista iz Austrije sa kojim je razgovarala reporterka TV Vijesti kaže da navigacija funkcioniše besprijekorno u Sloveniji i Hrvatskoj, ali su Bosna i Hercegovina i Crna Gora, kako navodi, "pusto ostrvo" što se navigacije tiče.

Pošto privatne firme nemaju interes da se u Crnoj Gori bave mjerenjem i iscrtavanjem mapa, Milošević predlaže da Uprava za nekretnine koja je radila precizna mjerenja za potrebe katastra te podatke ustupi.

"Samo je pitanje da li se može, a trebalo bi da može", izvuče samo taj segment sistema koji se tiče saobraćajnica i da se ustupi na upotrebu čitavog svijeta", kaže Milošević.

Iz Uprave za nekretnine TV Vijesti je saopšteno da kao organ u čijoj su nadležnosti poslovi za službenu kartografiju bi, po primljenom zahtjevu, ustupila podatke koje posjeduje, a koje bi doprinijele poboljšanju turističke ponude Crne Gore.

"Ustupanje podataka se vrši u skladu sa Uredbom o visini naknada za korištenje podataka državnog premjera i katastra nepokretnosti a do sada, Upravi za nekretnine nijedan državni organ nije uputio nijedan takav zahtjev".

O Vladi o ovome, izgleda ne razmišljaju.

 "Nije naša nadležnost", odgovor je Ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacije na pitanje postoji li strateški plan uvođenja elektronskih georeferentnih servisa. Ministarstvo turizma obradovali bi novi servisi zbog bolje turističke ponude ali ne kažu je li to ikada bio i njihov zahtjev.

Stručnjaci nemaju dilemu.

Inicijativa za ovaj posao morala bi da krene od Vlade, jer nije riječ o velikom novcu. Do tada ćemo imati radove na putu usred sezone i bez obavještenja i sve jače konkurente.

"Ako nam fali infrastruktura, fale nam u svijetu podrazumijevani servisi, onda možemo da pojačamo onaj slogan divlja ljepota i mi smo definitivno to", kaže Milošević.

Galerija

Preporučujemo za Vas