"Kad Roćen bude rekao NE, biće to kraj Đukanovića"

Roćen je vjerovatno bio svjestan da nije čovjek kakav se traži za nastupajući period pregovora sa EU, ali i da bi zato značajno mogao pomoći sopstvenoj partiji
0 komentar(a)
Ažurirano: 15.07.2012. 18:19h

Milo Đukanović je pokazao da u partokratskom društvu kakvo je crnogorsko, državna funkcija nije neophodna da bi se očuvala politička moć.

Povlačenje Milana Roćena koji je čovjek od Đukanovićevog najvećeg povjerenja, taj princip se samo učšršćuje, smatra Slavica Brajović i Radija Slobodna Evropa.

"Centar odlučivanja i centar moći je i u ovom momentu u DPS-u, a ne u Vladi Crne Gore. Sa Roćenovom dislokacijom na poziciju u DPS-u mislim da će te stvari samo biti jače", kazala je ona TV Vijesti.

I mišljenja drugih idu za tim da Roćen u partiji neće prestati da se bavi državnom politikom, ali na mnogo lagodniji način.

Zlatko Vujović iz CEMI-ja kaže da Roćen više neće pokrivati funkciju u izvršnoj vlasti, "ali daleko od toga da se odriče političkog uticaja i želje da bude uključen u proces donošenja odluka".

Sagovornici TV Vijesti konstatuju i kako je Roćen vjerovatno bio svjestan da nije čovjek kakav se traži za nastupajući period pregovora sa EU, ali da bi zato značajno mogao pomoći sopstvenoj partiji, čiji su mnogi članovi obilježeni kao korumpirani.

"Samo treba raditi ono što EU traži. Vjerovatno u tom imidžu Crne Gore u tom periodu, Roćen nije baš neko ko se u potpunosti uklapa", smatra Vujović iz CEMI-ja.

Slavica Brajović dodaje da Roćen svakako može biti od ogromne koristi Đukanoviću kad je u pitanju situacija u DPS-u, posebno ona koja će možda biti aktuelna nakon jačig zahtjeva Brisela, da se u Crnoj Gori moraju procesuirati slučajevi visoke korupcije.

Glavni urednik Monitora, Esad Kočan, naglašava da je suštinski glavni zadatak Milana Roćena bio i ostao očuvanje nedodirljive moći Mila Đukanovića.

"Onog trenutka kad Roćen kaže prvi put Đukanoviću ne, budite sigurni to će značiti da je to Đukanovićem kraj", kaže on.

Bonus video: