Dok gase požar, na vatrogasce padaju borovi, kamenje, a nađe se i neka mina

Najteže je bilo u samoj prašumi. Vatra nam je došla odozgo, preko brda, a ovo je centar prašume tu smo stvarno nadljudske napore uložili da zaustavimo vatru
183 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 14.07.2012. 18:47h

U borbu sa vatrenom stihijom idu oni najhrabiji. Vatrogasac Vojkan Drobnjak iz Mojkovca jedan je od takvih.

"Već šesti dan smo tu, borimo se sa vatrom, da ne uđe u centar nacionalnog parka, u centar Crnih poda. Štitimo koliko možemo, dajemo nadljudske napore", kaže on.

Kako bi sačuvali prirodno bogatstvo u rezervatu Crna poda, vatrogasci su proteklih dana nailazili na brojne opasnosti.

"Najteže je bilo u samoj prašumi. Vatra nam je došla odozgo, preko brda, a ovo je centar prašume tu smo stvarno nadljudske napore uložili da zaustavimo vatru, i eto uspjeli smo, vatra se nije spustila dovde", priča Drobnjak.

Za Vojkana i njegove kolege kojima pomoć pružaju vojnici Crne Gore, tu nije kraj problema.

Osim borova koji padaju i kamenja koje se obrušava velikom brzinom, problem su i mine, iz, pretpostavlja Drobnjak, vjerovatno Drugog svjetskog rata. Mine, usljed vatre, sada pucaju.

Bez obzira na sve, Vojkan će, kako kaže, ostati u Crnim podima sve dok požar ne bude potpuno lokalizovan.

Najkritičnije kod hotela Ravnjak

Prema riječima Mića Radovića iz Sektora za vanredne situacije, požar je pod kontrolom, a stanje je problematično kod hotela Ravnjak gdje se obezbjeđuju dva nenaseljena objekta.

On je kazao da će ekipe dežurati tokom noći na Crnim Podama i kod hotela Ravnjak, a da će nedelja biti teška za lokalizovanje požara, osim ako ne dođe do kiše, koja bi kako je naglasio itekako značila.

Radocić je još je podsjetio da je zbog opasnosti od odrona i požara saobraćaj na regionalnom putu Mojkovac – Đurđevića Tara u prekidu je za sve kategorije vozila.

“Put je zatvoren jer se na njega konstatno obrušava kamenje koje se svako pola sata uklanja i sigurno je da u narednih nekoliko dana neće biti otvoren”, zaključio je Radović.

Predsjednik opštine Mojkovac Dejan Medojević rekao da kada je opasnost od požara u piTanju radi se o nenaseljenim objektima.

"Ostali objekti na terenu nijesu ugroženi i ne postoji opasnost za domaćinstva. Kod hotela Ravnjak su postavljene jedinice da bi spriječile šiurenje požara prema nenaseljenim objektima”, zaključio je Medojević.

Na terenu su osim mojkovačkih i vatrogasci iz Bijelog Polja, Berana i 13 vojnika.

Galerija

Bonus video: