Paralisan rad Centra za kulturu u Ulcinju: Žiro račun blokiran, radnici nisu primili plate devet mjeseci

Dug po osnovu doprinosa, koji nisu uplaćivani od 2010. godine, dostigao je 630 hiljada eura, dok se Elektroprivredi duguje blizu 50 hiljada eura
336 pregleda 2 komentar(a)
Centar za kulturu, Ulcinj, Foto: Screenshot(TvVijesti)
Centar za kulturu, Ulcinj, Foto: Screenshot(TvVijesti)
Ažurirano: 16.11.2018. 19:16h

Radnici Centra za kulturu u Ulcinju, njih 24 nijesu primili plate devet mjeseci, niti će u narednih godinu, jer je račun tog Javnog preduzeća blokiran na iznos od 140 hiljada eura.

Dug po osnovu doprinosa, koji nisu uplaćivani od 2010. godine, dostigao je 630 hiljada eura, dok se Elektroprivredi duguje blizu 50 hiljada eura.

Blokada računa uslijedila je nakon dobijenog sudskog spora u slučaju Kino bašte, koja je bila izdata pod zakup DOO "Fama".

"Od osnivanja ovog preduzeća 1984. godine mi se nalazimo u najtežoj situaciji. Centar je dva mjeseca u blokadi, tako da je rad ovog preduzeća paralisan. Mi smo stigli do Vrhovnog suda, poslali smo reviziju i čekamo odgovor", istakao je Musa Hodžić, direktor Centra za kulturu u Ulcinju.

Novinarka Televizije Vijesti: Šta očekujete?

"Pa, pozitivan odgovor, jer mislimo da nismo krivi, niti dužni nikom, nama duguju", kazao je Hodžić.

Prostor Kino bašte, kojeg danas više i nema, po prvi put je izdat za period od 2005. do 2008. godine , za šest hiljada eura godišnje. Nakon toga Centar za kulturu nije želio da produži ugovor, a zakupac prostora, koji je u međuvremenu renovirao i prilagodio prostor koncertnim I ugostiteljskim uslugama, odbio je da napusti objekat. Reagovala je komunalna policija, i prema tvrdnjama DOO "Fama" napravila štetu od oko 150 hiljada eura.

"Tužilac je uzeo pod zakup od 2005. do 2008. godine. Od 2005. do 2006. plaćeno je samo pet hiljada eura. Od 2006. do 2007, i 2007-2008, nije ništa plaćeno. I takođe iz 2005. duguje hiljadu eura. Ukupno oko 13 hiljada eura on duguje nama", kazao je Hodžić.

Ono što je interesantno i krajnje upitno je da je DOO "Fama" radila i nakon toga, zaključno sa ljetom 2015. godine.

Takođe, Ugovora o zakupu za period od 2008. do 2011. nema u spisima Centra za kulturu, novi se pojavljuje tek za period od 2012. do 2015.

Prvi čovjek Ulcinja poručuje da je ovo posao za tužilaštvo.

"Neću da ulazim u hronologiju toga, jer neki su u tom procesu i pravnom možda pogriješili, neću ja da tražim krivca. To je stvar za javnog tužioca. 150 hiljada za Centar za kulturu je puno", istakao je Ljoro Nrekić, predsjednik Opštine Ulcinj.

Šteta Centra za kulturu u ovom slučaju je milionska, jer su u međuvremenu izgubili vlasništvo nad Kino baštom, koja se nalazila na najajtraktivnijoj lokaciji na Pristanu.

To je bio objekat kulture trajnog karaktera, nakon davanja u zakup i rekonstrukcije izgubio je svrhu, a porodice čija je to zemlja ranije bila, tražile su povraćaj imovinskih prava. I dobili su ih.

Bonus video: