Požar u kanjonu Tare pod kontrolom

"Ukoliko bi požar zahvatio taj rezervat , slobodno možemo reći da vatru ne bismo mogli ugasiti sve do snijega"
71 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 11.07.2012. 18:19h

Požar u kanjonu Tare , za razliku od juče, kako su kazali u mojkovačkoj Službi zaštite danas je pod kontrolom, pa trenutno nema opasnosti za rezervat Crna Poda. Vatra se smirila u liticama, a požar u blizini i sa donje strane regionalnog puta Mojkovac –Đuđevića Tara, mojkovački vatrogasci i radnici NP „Durmitor“ drže pod kontolom.

U odnosu na juče stanje se popravilo. Požar se smirio u liticama, on je sada visočije, a dromaderi ga zadržavaju da se ne proširi ka Zabojskom jezeru. Trenutno ne postoji velika opsanost za rezervat Crna Poda.

TV Vijesti, Boban Obradović

No, to ne znači da je opasnost prošla. Vatrogasci će i dalje dežurati ispod regionalnog puta i pokušati da kontrolišu požar u mjeri u kojoj je to moguće – rekao je predsjednik Opštine Dejan Medojević.

Prema njegovim riječima vatra je daleko od domaćinstava u Gornjoj i Donjoj Dobrilovini, pa ona nijesu ugrožena.

"Za sada držimo sitauciju pod kontrolom, zahvaljujući radnicima Službe zaštite i NP „Durmitor“, i avionima MUP-a, no ako procijenimo da se vatra previše približila Crnim podima, tražićemo i pomoć sa strane.

Ukoliko bi požar zahvatio taj rezervat , slobodno možemo reći da vatru ne bismo mogli ugasiti sve do snijega. Regionalni put je do daljnjeg zatvoren, mještani sela Donja i Gornja Dobrilovina su odsječeni od Mojkovaca, ali imaju stalnu vezu prema Žabljaku i Pljevljima", rekao je Medojević.

On je kazao da se za sada tačno ne zna koliku je površinu zahvatio požar, ali da je izgorio veliki broj stabala crnog bora i molike.

Komandir Službe zaštite Dragan Marković je potvrio da je situacija danas mnogo bolja, u odnsosu na sinoć. On je kazao, da, ipak, postoji mogućnost da, slično kao i predhodnog dana, u poslijepodnevnim satima vjetar razbukti vatru, čime bi se situacija pogoršala.

Požaru mjestu Sokolovina u petak je izazvao, najvjerovatnije, udar groma, a vatra se brzo širila borovom šumom. Sinoć u kasnim večernjim satima, sitaucija je, zbog vjetra bila naročito alarmantna, jer se vatra primakla na svega par stotina metara Crnim Podima. Požar se juče proširio i prema selu Gornja Dobrilovina, ali je zaustavljen, zahvaljujući, prirodnoj brani, odosno Dobrilovačkom potoku.

Gašenje vatre izuzetno je otežano zbog nepristupačnog teren.

Galerija

Bonus video: