Požar uništio 10 hektara šume, prijeti i domaćinstvima u Dobrilovini

"Prašuma Crna Poda trenutno nije ugrožena, ali to ne znači da će biti tako i za dva sata", kazao je komandir Marković
67 pregleda 15 komentar(a)
Ažurirano: 10.07.2012. 18:36h

Požar, izazvan udarom groma, nekontrolisano se širi u pravcu Sokolovine i Boričja. Put Mojkovac - Đurđevića Tara pretrpan je ogromnim odronjenim kamenjem i borovima koji dogorijevaju, što otežava intervenciju sa zemlje.

Kako je javila TV Crne Gore, jedan od vatrogasaca koji je učestvovao u gašenju požara je povrijeđen.

"Teren je nepristupačan i ne može se požar gasiti sa zemlje. Čekamo da se približi reginalnom putu ili da izađe na ravan prema Boričju i Zagoru, kada će se moći intervenisati vozilima", rekao je za TV Vijesti Dragan Marković, komandir mojkovačkih vatrogasaca.

Zbog nepristupačnog terena, pomoć stiže i iz vazduha.

"U gašenju učestvuju dva aviona MUP-a, dok se na Boričju nalazi šest radnika Nacionalnog parka Durmitor koji pokušavaju da spriječe dalje širenje požara prema Zabojskom jezer", kazao je Marković.

Ipak, u lokalnoj upravi kažu da to nije dovoljno.

"Definitivno, sa ovim se ne može ugasiti ovaj veliki požar, koji prijeti da preraste u jednu opštu elemantarnu nepogodu na teritoriji naše opštine i sammog nacionalnog parka", Dejan Medojević, predsjednik opštine Mojkovac.

Požar je zahvatio oko 10 hektara šume i prijeti da se proširi na poznatu prašumu Crna Poda sa više stotina godina starim borovima i nacionalni park Durmitor.

"Sama prašuma trenutno nije ugrožena, ali to ne znači da će biti tako i za dva sata", kazao je komandir Marković.

Regionalni put Mojkovac - Đurđevića Tara danas je u potpunom prekidu, tako da su sela Gornja i Donja Dobrilovina odsiječena od Mojkovca.

Galerija

Bonus video: