Evo koliko su Crnogorke odlučne da zadrže svoje prezime

Razlozi zbog kojih žena ne želi da promijeni prezime, objašnjavaju stručnjaci, su različiti - od karijere i prepoznatljivosti do toga da ga doživljavaju kao dio svog identiteta
162 pregleda 17 komentar(a)
Svadba, vjenčanje, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Svadba, vjenčanje, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 01.06.2018. 18:02h

Među neizostavnim pitanjima koje porodica, rodbina i prijatelji, postavljaju budućoj mladoj, su: kakva je vjenčanica i kako će se prezivati.

Budući da živimo u sredini u kojoj se podrazmumijeva da žena na vjenčanju uzme partnerovo prezime, Televizija Vijesti je istraživala koliko su Crnogorke danas odlučne da ipak zadrže svoje.

Aleksandra Jokanović Korać, jedna je od 75 djevojaka koje su u prošloj godini, odlučile da nakon vjenčanja zadrže djevojačko prezime, odnosno da dodaju suprugovo.

"To sam uradila iz dva razloga, zbog toga što me cijeli život moji prijatelji, rodbina, poznanici, znaju pod tim prezimenom koje sam imala, moje djevojačko prezime. A drugi razlog jer jer moj otac nema sinove, pa tako da na taj način očuvam tu tradiciju", istakla je Jokanović Korać.

Iako je njena odluka propraćena raznim šalama i negodovanjem, Aleksandra ipak ističe da joj je najvažnije bilo da suprug poštuje njen izbor.

Međutim, ne podržava i ne razumije djevojke koje zadrže samo svoje prezime.

"Pa to mi je jedan vid nepoštovanja prema suprugu, to je neko moje mišljenje", rekla je Jokanović Korać.

Od 683 braka koliko ih je skopljeno tokom 2017. godine, svega 22 dame su zadržale samo djevojačko prezime.

Matičarka Glavnog grada otkriva da je postao običaj da se tokom ceremonije vjenčanja uvijek priča, rodbina ipak zaćuti u momentu kad treba da čuju kako će se mlada ubuduće prezivati.

"Obično su to djevojke koje su se ostvarile u svojoj karijeri, i svoje ime i prezime su dokazale, i onda jednostavno su opravdano prepoznatljive", istakla je Slobodanka Jelenić, matičarka.

Razlozi zbog kojih žena ne želi da promijeni prezime, objašnjavaju stručnjaci, su različiti - od karijere i prepoznatljivosti do toga da ga doživljavaju kao dio svog identiteta.

"Sad imamo povećanu emancipaciju žena, i u tom smislu žene se ja mislim odlučuju da zadrže svoje prezime, kao dio svog pređašnjeg identiteta. Jednostavno imaju neki svoj identitet, dugo su nosile svoje prezime i onda to prezime žele da zadrže, ne žele da prihvate sve tradicionalne obrasce koji su ranije bili na snazi, jedan od tih je i zadržavanje prezimena", rekla je Adrijana Pejaković, psihološkinja.

I pored toga što odobravaju zadržavanje djevojačkog, većina se ipak odluči da uzme suprugovo prezime.

Bonus video: