Vujović se popeo na Mont Everest, napunio 40 godina, a država mu ne da mjesečnu naknadu

Vujović će naknadu pokušati da ostvari sudskim putem
847 pregleda 9 komentar(a)
Dragutin Vujović, Foto: Screenshot(TvVijesti)
Dragutin Vujović, Foto: Screenshot(TvVijesti)
Ažurirano: 26.05.2018. 19:34h

23. maja prije osam godina, zastava Crne Gore zaviorila se na najvećem vrhu svijeta - Mont Everestu.

Tamo su je postavila tri momka iz nikšićkog Planinarsko smučarskog kluba "Javorak", na čiji smo uspjeh svi bili ponosni, a država im je obećala doživotne mjesečne naknade.

Ipak, to pravo danas uživa samo jedan član ekspedicije. Dragutin Vujović navršivši 40 godina, što je bio potreban uslov, saznao je da nema pravo na ovo primanje, jer aktuelni Zakon o sportu ne prepoznaje rezultat koji je ostvario.

Razočaran ovakvim ishodom naknadu će pokušati da ostvari sudskim putem.

"Od tadašnjeg predsjednika Filipa Vujanovića, dobili smo prve ordene za hrabrost u Crnoj Gori", istakao je Vujović.

Osam godina kasnije, Drago je na zvaničnim adresama doživio drukčiji tretman, pa mu orden ne sija isto.

"Stekao sam zvanje vrhunskog sportiste te 2010. godine i samim tim dobio uslov da sa napunjenih 40 godina primam doživotnu mjesečnu naknadu, ali meni je ne znam iz kog razloga već napravljen problem", kazao je Vujović.

Vujović je po tada važećem Zakonu o sportu, a odlukom Uprave za mlade i sport, ostvario pravo da "za međunarodno priznat rezultat od posebnog značaja za Crnu Goru", do kraja života prima mjesečnu nadoknadu što je kako piše u tadašnjem Službenom listu iznos preosječne neto zarade u Crnoj Gori.

Osam godina kasnije, Ministarstvo sporta uspon na vrh svijeta ne vrjednuje na jednak način, jer su na snazi novi propisi, što je Televiziji Vijesti i potvrđeno iz resora na čijem se čelu nalazi Nikola Janović.

"U tadašnjem rješenju Uprave za mlade i sport nije utvđen iznos doživotne mjesečne naknade, niti je naveden pravni osnov za utvrđivanje iste. Posebno napominjemo da Dragutin Vujović u međuvremenu, do navršavanja 40. godine života nije problematizovao konkretne propuste, takođe navodimo da važeći Zakon o sportu koji je donijet 2011. godine kao i podzakonski akti ne prepoznaju rezultat koji je imenovani ostvario", saopšteno je iz Ministarstva sporta.

"Moj kolega već četiri godine za isti rezultat i sa istim papirima prima tu naknadu. Tada je bio taj zakon, ne može sad kako se mijenjaju zakoni da se i drugima pravi problem", rekao je Vujović.

Osim što blijedi vrhunski sportski podvig, boli ga što se zaboravlja rad u Gorskoj službi spasavanja u kojoj je sa drugovima iz ekspedicije spasio brojne živote širom Crne Gore.

Iz tročlane ekipe, jedino je Đorđije Vujičić ostvario pravo na naknadu, dok Marko Blečić još nema godine starosti. Pravdu za sebe, Vujović traži na Upravnom sudu.

"Baš povrijeđen, ja na ovaj način nisam navikao da funkcionišem, a izgleda da ću morati ovog puta", rekao je Vujović.

Bonus video: