Mještani o životu u Vranjini: "Ruglo, sramota, obraz Podgorice i Crne Gore"

"Vranjina izgleda kao uspavana ljepotica koja čeka da je neko probudi, ali ako se ovako bude nastavilo, ja mislim da nikad iz sna neće izaći", kaže mještanin Zoran Drašković
520 pregleda 13 komentar(a)
Vranjina smeće, Foto: Screenshot (Youtube)
Vranjina smeće, Foto: Screenshot (Youtube)
Ažurirano: 23.05.2018. 19:05h

Zbog smeća uz samu obalu i neprijatnog mirisa, turistima iz Njemačke, Rolendu i Klaudu, prvi susret sa Crnom Gorom neće ostati u lijepom sjećanju.

"Primijetio sam da ima dosta smeća i na moru i ovdje. Skoro svuda u Crnoj Gori. To je veliki problem koji se brzo mora riješti ako želite da uspijete u turizmu. U Njemačkoj je drugačije, imamo službe koje brinu o prirodi", kaže njemački turista Rolend Šajh, dok Klaud Šume smatra da turisti neće htjeti da se vrate u Crnu Goru ako vide smeće, što bi, kako je kazao, bila šteta.

Da zagađena obala nepovoljno utiče na turizam, ali i na kvalitet života u ovom naselju, potvrđuju mještani Vranjine. Kako ističu, situaciju dodatno pogoršavaju fekalije koje se izlivaju u jezero, ali i nadomak dječjeg igrališta.

"Što se tiče fekalija, posebno je pogođeno naše selo, niko ne vodi brigu i računa, stalno nešto obećavaju da će da naprave i urede to. Tu dolaze svakog ljeta turisti, tu je najlošija slika kad ode u svijet. To nije u redu. Ovdje baš gdje je igralište, gdje igraju djeca, tu su septičke rupe", kaže mještanin Vranjine Nikola Bušković.

"Dođu turisti, pošto je jezero puno flore i faune, za nas nije interesantno, ali za one koji prvi put vide, jeste, posebno pelikane, izađu tu iz barke, drže prste na nos, i kako da širimo turizam?" dodaje Zoran Drašković.

Kako bi naselje poznato po ribolovu bilo privlačno za život i turiste, potrebno je da se aktivnije uključe nadležne službe.

"Ovo je ruglo, sramota, obraz Podgorice i Crne Gore", ističe Drašković i kaže da o mještanima niko ne vodi računa.

"Tu kad su izbori neko dođe, prošeta, neku paru da. Mislim da smo i mi malo neodgovorni, mještani, to koliko nas je", dodaje on.

Iz preduzeća Čistoća navode da redovno prazne kontejnere koji se nalaze u naselju Vranjina, dok javne površine na ovom prostoru održavaju u skladu sa potrebama. Ističu da će u saradnji sa JP Nacionalni park Skadarsko jezero narednih dana detaljno očistiti pristupačni dio obale.

"Vranjina izgleda kao uspavana ljepotica koja čeka da je neko probudi, ali ako se ovako bude nastavilo, ja mislim da nikad iz sna neće izaći", napominje Drašković.

Bonus video: