VIŠE OD MJESEC DANA NAKON IZBORA

I dalje bez odgovora: Koliko je Đukanović potrošio novca u kampanji?

U DPS-u kažu da su svu potrebnu dokumentaciju o troškovima tokom kampanje, u zakonskom roku, dostavili nadležnim državnim institucijama
2 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Boris Pejović
Milo Đukanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 30.01.2019. 21:05h

Više od mjesec nakon predsjednickih izbora javnost nema predstavu koliko je, kako njihovog, ali i novca iz drugih izvora, potrošeno u kampanji novog predsjednika Mila Đukanovića. U skladu sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama, MANS je 12. aprila uputio zahtjev DPS-u, ali je Agencija za zaštitu ličnih podataka, partije, u međuvremenu izuzela obaveze da objavljuju finansijsku dokumentaciju o predsjedničkim izborima.

"Oni su tu praksu promijenili samo nekoliko dana nakon što je MANS uvidom, odnsono po tom istom Zakonu, na osnovu dokumentacije koju je po istom zakonu dobio, ustanovio nepravilnosti u finansiranju kampanje za parlamentarne izbore. Naime, imamo situaciju sumnjivih donacija sa Vrela ribničkih, i Agencija je samo nekoliko dana nakon što smo to ustanovili promijenila praksu", kazao je Danilo Kalezić iz MANS-a.

U DPS-u kažu da su svu potrebnu dokumentaciju o troškovima tokom kampanje, u zakonskom roku, dostavili nadležnim državnim institucijama. U MANS-u, ipak, na osnovu nove odluke Agencije zaključuju:

"Oni očigledno nisu voljni da dostave tu dokumentaciju, odnosno nisu voljni da građanima Crne Gore pokazu i opravdaju fakturama i ugovorima sredstva koja su koristena za finansiranje te kampanje", rekao je Kalezić.

Uprkos promijenjenoj praksi Agencije za zaštitu ličnih podataka, predsjednički kandidat Mladen Bojanić im je dostavio podatke po kojima je potrošio i opravdao 187 hiljada eura, što je jedna od skromnijih kampanja. Navode i da ju je, praktično sam finansirao, jer je od opozicionih partija koje su ga podržale dobio samo pozajmice, koje će im vratiti nakon što iz budžeta dobije novac za kampanju.

Kandidatkinja SDP-a Draginja Vuksanović je dostavila većinu dokumentacije MANS-u, ali ne i kompletnu, dok u njenom SDP-u tvrde da su nadležnim organima predali sve što treba.

"Po onome što ja znam, a nisam do kraja upućen radi se o iznosu koji je negdje oko osamdeset hiljada eura. Za razliku od političke konkurencije predsjednička kandidatkinja Draginja Vuksanović nije trošila novac na velike predizborne skupove niti na zakupljivanje ogromnog broj bilborda", kazao je portparol SDP-a Mirko Stanić.

Prema zakonu, svaki predsjednički kandidat je u te svrhe maksimalno mogao potrošiti milion i 189 hiljada eura. U MANS-u ističu da je, znajući praksu DPS-a, koji je do sada uvijek trošio najveći mogući iznos, i ovog puta takav slučaj. U prilog tome navode i izgled Đukanoviceve kampanje, koja je bila znatno luksuznija od onoga što su prikazali njegovi politički protivnici.

Agencija za sprječavanje korupcije je prije tri dana saopštila da su im svi kandidati koji su učestvovali na predsjedničkim izborima dostavili izvještaje o prikupljenim i utrošenim sredstvima u kampanji, a da će ih oni sada kontrolisati i 60 dana od dana proglasenja rezultata objaviti na svom sajtu.