najbolje je domaće?

Jedite gdje i funkcioneri, tamo je najbolje maslinovo ulje

Maslinovo ulje se odavno smatra lijekom i hranom. Naročito je na glasu, kao zdravo, ono iz domaće proizvodnje, koje nije prošlo industrijsku obradu
0 komentar(a)
Ažurirano: 10.04.2012. 12:55h

Ako želite da koristite kontrolisano maslinovo ulje, jedite u restoranima koje posjećuju visoki državni funkcioneri i diplomate, zaključak je istraživanja koje je sprovela TV Vijesti.

U posljednje tri godine, u laboratorijama Centra za ekotoksikološka ispitivanja i Instituta za javno zdravlje, kontrolu maslinovog ulja domaće proizvodnje tražila je uglavnom Uprava policije – sektor za zaštitu ličnosti i objekata. Inspekcije koje brinu o bezbjednosti hrane više je zanimao kvalitet uvoznih proizvoda.

Maslinovo ulje se odavno smatra lijekom i hranom. Naročito je na glasu, kao zdravo, ono iz domaće proizvodnje, koje nije prošlo industrijsku obradu. Zbog malog broja kontrola koje sprovode inspekcije, ekipa TV Vijesti je odlučila da provjeri da li je zaista naše domaće ulje dobro.

Testirana ulja su kupljena u marketu, na pijaci, u kući. Po preporuci stručnjaka – provjerena je zdravstvena ispravnost i kvalitet, prije svega sadržaj slobodnih masnih kiselina.

Prema preporuci stručnjaka, tražena je analiza sadržaja vlage, nečistoća, prisustvo tragova teških metala, pesticida, radioaktivnost, sadržaj slobodnih masnih kiselina.

Prema rezultatima testiranja nekoliko slučajnih uzoraka, ulje koje kupujemo ima više slobodnih masnih kiselina, dakle masti koje mogu povećati nivo holesterola u krvi, nego što je dozvoljeno. To povećanje iznosilo je čak duplo u odnosu na predviđene vrijednosti, kažu u Ekotoksikološkom zavodu.

Galerija