Dvije trećine djece u Crnoj Gori doživjelo neku vrstu nasilnog disciplinovanja

Putem SOS Roditeljske linije bilo je slučajeva nasilja koji su morali biti prijavljeni policiji, ali vrlo malo, istuču u Unicefu
183 pregleda 1 komentar(a)
SOS Roditeljska linija, Foto: Screenshot (Youtube)
SOS Roditeljska linija, Foto: Screenshot (Youtube)
Ažurirano: 19.05.2018. 17:49h

Biti roditelj je najljepša, najodgovornija, ali i najteža uloga koju imamo u životu. Na putu roditeljstva nailazimo na prepreke, a često i preispitujemo svoje postupke. Međutim, stručnjaci kažu da je važno da imamo na umu da ne moramo, niti možemo znati sve o roditeljstvu, niti u svakom momentu možemo riješiti svaki problem, već nam je potrebna podrška.

Zato je i otvorena prva SOS linija preko koje je u proteklih godinu bilo 332 poziva među kojima je najviše bilo savjetodavnih. Savjetovanje se obavlja uz superviziju psihoterapeuta i uz koordinaciju socijalnog radnika.

"Zvali su nas rodtelji iz svih gradova Crne Gore i ono što nas posebno raduje jeste ono što možda i nije toliko bilo očekivano - podjednako su nas zvali i očevi, bake, djedovi, tetke i svi ostali koji su uključeni u vaspitavanje djece. Ovo je mjesto gdje će biti saslušani, ovo je mjesto gdje mogu da podijele svoje brige i gdje znaju da će sa druge strane biti neko ko ih neće kritikovati ili osuđivati", kazala je Darija Petović Bambur, supervizorka Roditeljske linije.

Neke od najčešćih tema na Roditeljskoj liniji su bile: upotreba tehnologije, vršnjačko nasilje, školski problemi, bolesti zavisnosti, seksualnost, razvod, kako razgovarati sa tinejdžerima, problemi sa ishranom, fizičko kažnjavanje i smrt u porodici.

"Ti razgovori traju uglavnom pola sata. četrdesetak minuta, zato što ne postoji univerzalno rješenje za jednu temu. U suštini je važno da sagledamo kompletan porodični kontekst koliko je to moguće i da u saradnji sa roditeljem nađemo specifično rješenje koje njemu u datoj situaciji odgovara", dodaje Petović Bambur.

Dvije trećine djece u Crnoj Gori je doživjelo neku vrstu nasilnog disciplinovanja, pokazalo je istraživanje UNICEF-a od prije četiri godine.

"Ti podaci nam pokazuju da je neophodno da se radi na ovom problemu, na podizanj svijesti na pružanju servisa podrške roditeljima kao što je ova linija", smatra Ida Ferdinandi iz Unicefa.

Putem SOS Roditeljske linije bilo je slučajeva nasilja koji su morali biti prijavljeni policiji, ali vrlo malo, istuču u Unicefu.

"U stvarnosti su se u posljednje vrijeme stvari dosta unaprijedile, svi sistemi reaguju mnogo bolje. Najvažnije je raditi sa porodicama, tu djeca najviše vremena provode, dosta nasilja ima korijene u porodici, tako da moramo da radimo sa porodicama", dodaje Ferdinandi.

Pozivi na broj 080 888 888 potpuno su besplatni a možete zvati svakog dana od 16 do 20 sati. SOS Roditeljsku liniju udruženje Roditelji pokrenulo je u okviru projekta Zaštita prava djece kroz pozitivno roditeljstvo. u saradnji sa UNICEF-om I uz finansijsku podršku EU.

Bonus video: