POLAGANJE PREDSJEDNIČKE ZAKLETVE

Đukanovićeva inauguracija bez opozicije i šefova država i vlada

Đukanović će na funkciju prvog čovjeka države ponovo zvanično stupiti u nedjelju. Opet na Cetinju i opet u Vladinom domu
174 pregleda 20 komentar(a)
Vladin dom Cetinje, Foto: Screenshot (Youtube)
Vladin dom Cetinje, Foto: Screenshot (Youtube)
Ažurirano: 30.01.2019. 22:09h

“… I pošteno radi napretka Crne Gore i Savezne Republike Jugoslavije i svih građana”

Prije dvadeset godina, na ovaj način, Milo Đukanović je položio zakletvu i prvi put postao predsjednik Crne Gore, koja je bila u sastavu Savezne Republike Jugoslavije. I tada je inauguracija održana na Cetinju u Vladinom domu, a prisustvovali su - pokojni Zoran Đinđić, kao gradonačelnik Beograda i potpredsjednik Vlade Srbije Vojislav Šešelj.

Đukanović će na funkciju prvog čovjeka države ponovo zvanično stupiti u nedjelju. Opet na Cetinju i opet u Vladinom domu.

Inače, inauguracija predsjednika, uobičajen je naziv za ceremoniju preuzimanja dužnosti predsjednika države i sastoji se od polaganja svečane zakletve i koktela ili prijema.

Da se na inauguraciju zovu zvaničnici susjednih zemalja, pratikovali su skoro svi u regionu, ali i u većini evropskih zemalja. Tako su to radili predsjednici Hrvatske, Ivo Josipović 2010. i Kolinda Grabar Kitarović 2015. Zatim srpski predsjednici, Boris Tadić 2004. i 2008 i Tomislav Nikolić 2012. 

Vjerovatno jedna od inuguracija koja je ostala u posebnom sjećanju je ona koju je napravio Aleksandar Vučić - prijemu je prisustvovalo cak šezdeset zvaničnika iz regiona, Evrope i svijeta - predsjednici svih susjednih zemalja, premijer Mađarske i kancelar Austrije, a svoje predstavnike poslali su Njemačka, Rusija, Kina i Francuska.

Novi - stari predsjednik Crne Gore odlučio je, međutim, da na inauguraciji neće biti gostiju sa strane, već će tom činu prisustvovati diplomatski kor i predstavnici crnogorskih institucija. Zašto je Đukanović donio takvu odluku, TV Vijesti nije uspjela da sazna. Iz Skupštine je rečeno da je o zvanicama brinuo Državni protokol, iz Državnog protokola pak odgovaraju da je organizacija prepustena parlamentu.

Bilo kako bilo, na Cetinju neće biti najviših zvaničnika regiona, ali ni poslanika opozicije, čiji lideri ne vjeruju da je Đukanovićeva odluka da ne poziva kolege iskrena.

“Znali su da neće da dođu i sad će to sve pokušati da podvedu pod neku lažnu skromnost, kao da nijesu željeli da prave troškove, što je potpuno iluzorno, jer jedna konvencija DPS u toku predizborne kampanje je koštala koliko deset inauguracija”, kaže predsjednik Građanskog pokreta URA, Dritan Abazović.

Abazović je ranije uputio i apel stranim diplomatama da bojkotuju inauguraciju Đukanovića.

“Filip Vujanović se inugurisao na način da Skupština tada nije imala kvorum, a Milo Đukanović će se inugurisati na način da neće prisustvovati ni jedna visoka strana delegacija, osim nekih rezidentnih ambasadora

Kako saznaje Televizija Vijesti, prijemu neće prisustvovati šef kancelarije Evropske komisije u Podgorici Aivo Orav, koji je danas otputovao iz zemlje i vraća se nakon praznika. Slična situacija je i sa ambasadorkom SAD Margaret Ueharom, koja je već duže van Crne Gore.

Demokratski front je prema nezvaničnim, ali pouzdanim informacijama, razmišljao o organizaciji neke vrste performansa koji bi karikirao i kritički se osvrnuo na čin proglašenja predsjednika, ali se od te ideje odustalo, jer žele u potpunosti da se posvete kampanji za predstojece lokalne izbore.