Nikšić: Na Filozofskom i Filološkom fakultetu organizovan Dan otvorenih vrata

Elana ne fali ni sociolozima i filozofima, koji za sebe kažu da su nezamjenjivi
372 pregleda 1 komentar(a)
Filozofski fakultet, Foto: Printscreen (YouTube)
Filozofski fakultet, Foto: Printscreen (YouTube)
Ažurirano: 16.05.2018. 17:37h

Na Filozofskom i Filološkom fakultetu u Nikšiću danas je organizovan Dan otvorenih vrata. To je bila prilika da se sa najveće univerzitetske jedinice u Crnoj Gori, budućim studentima poruči zašto je tu dobro studirati.

Milica Knežić iz Bara na trećoj je godini predškolskog vaspitanja i smatra da je pametno izabrala studij. Zato se danas trudila da za posao vaspitačice zainteresuje buduće studente.

"Idealan poziv za ženu i majku, za bilo koga. Zaposlenje je odlično, budi kreativnost i saradnju", kazala je Knežić.

Tržište rada osluškuju i geografi, koji su uvjereni da će u perspektivi biti sve više potrebe za stručnim kadrom koji se školuje na njihovom odsjeku.

"Od geoekologije, zaštite životne sredine, proučavanja zemljišta, klime, vegetacije i drugih faktora.", rekao je student geografije Nebojša Dašić.

Elana ne fali ni sociolozima i filozofima, koji za sebe kažu da su nezamjenjivi.

"Mislim da bi za sociologe trebalo da bude mjesta u svim firmama i institucijama", rekao je student sociologije Aljoša Matović.

"Kvalitet obrazovanja koji se stiče studiranjem filozofije najbolje korespondira sa kvalitetom života, a imamo samo jedan život", kazala je profesorica filozofije Slavka Gvozdenović.

Na Filozofskom fakultetu ima mjesta za 290 brucoša, po 40 na smjerovima istorija i geografija i 10 manje na ostalim. Dekan Goran Barović podsjeća da su od proše godine svi na budžetu i kaže da prva generacija upisanih nije iznevjerila studiranje o trošku države.

"Generalno, kvalitet djece koja dolaze iz srednje škole se popravio- dolaze odlični i vrlodobri đaci", rekao je Barović.

Samopromociju je imao i Filološki fakultet, gdje se izučava sedam jezika. Studenti njemačkog su ohrabreni što su im škole otvorile vrata, ali šansu za sebe vide na drugim mjestima.

"Nudi nam se prilika da idemo u inostranstvo i studiramo na vrlo poznatim univerzitetima. Neki od nas su se već prijavljivali", kazala je studentkinja njemačkog jezika Larisa Kalač.

Filološki fakultet ove godine upisuje 355 studenata.

Bonus video: