Problem mještana Gornjih Vranića: Agresivni psi ubijaju stoku, ugrožavaju djecu, uništavaju usjeve...

Zbog nedaća sa kojima se susreću, u ime mještana, Rajko Bojanić se godinama obraćao organima lokalne samouprave, a u potrazi za trajnim rješenjem stigao je i do ombudsmana
1 komentar(a)
Gornji Vranići, Foto: Screenshot(TvVijesti)
Gornji Vranići, Foto: Screenshot(TvVijesti)
Ažurirano: 16.05.2018. 12:40h

Usljed čestih upada agresivnih pasa, pojedina domaćinstva u podgoričkom naselju Gornji Vranići trpe veliku štetu. Nakon što su drugi put u posljednjih mjesec dana, psi uništili njegov rad i trud, mještanin Rajko Bojanić strahuje od novih gubitaka stoke i usijeva.

U ovom krajoliku, Bojanić u porodičnoj kući živi od rođenja. Uzgojem ovaca i vinove loze, zarađuje za život. Pri tom, bori se sa problemima koje izazivaju vlasnički ali i psi lutalice, a šteta je, više nego očigledna.

"Ovce su bile tu prisutne izviše moje kuće, moje imovine, oni su ih najurili, vjerovatno to ide u nekim talasima. To nisu psi iz grada, to su psi koji su smješteni poviše Momišića, po Vranića, i onda se oni grupišu. Kad sam bio mali, bilo je šteta, ali ne to u ovakvim razmjerama kao što su sad. Ovo je katastrofa, za nekih nepune pola godine dana koliko su mi samo štete napravili. Ne bih to mogao da izbrojim ni saberem, koliko je uništeno ovaca i jagnjadi a usjeva da ne pričam", kazao je Bojanić.

Osim što su prijetnja za domaće životinje, kako Rajko kaže, psi ugrožavaju sigurnost mještana, djece i slučajnih prolaznika.

"To je žalosno da djeca dolaze iz škole, da mu se trzaju paščad, treba da dobije stres. U tim situacijama biva da ne možeš da reaguješ nikako, da ne možeš da ih stigneš, sve zavisi koliko ih je, njih ako je preko tri ili četiri nema šanse da možeš da reaguješ. Jure, ganjaju, kolju, razmaknu u više pravaca, dođu, podijele se. To su najveći problemi", ističe Bojanić.

Zbog nedaća sa kojima se susreću, u ime mještana, Bojanić se godinama obraćao organima lokalne samouprave, a u potrazi za trajnim rješenjem stigao je i do ombudsmana.

"Mi smo se obratili Šućku Bakoviću za ljudska prava i to smo njima prepustili. Zadnji put 15. marta smo se obratili gradonačelniku Podgorice, komunalnoj inspekciji i MUPu. To je uopšte u Podgorici, to se dešava i u Sutomoru, Nikšiću i svugdje. Sa tim svim problemima je upoznata opština i gradonačelnik Podgorice, i predsjednik Skupštine Podgorice, komunalne, sve institucije grada su upoznate", rekao je Bojanić.

Kako bi saznali na koji način ovi problemi mogu biti riješeni, obratili smo se Upravi za inspekcijske poslove, koja nas je dalje usmjerila na Komunalnu policiju. Iz Glavnog grada navode da su im zahtjevi mještana Gornjih Vranića poznati. Po našem pozivu, obećali su da će nadležne ekipe obići navedenu lokaciju.

Bonus video: