Poreska uprava: Bemaks poštovao propise

Gubitak u godini osnivanja Bemaksa bio je veći nego prihod za dvije naredne iako je famozne 2009. prihodovao čak 40 miliona eura
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.02.2012. 20:40h

Da je kompanija Bemaks u 209. imala prihod od skoro 40 miliona eura, a da je nije platila porez za Poresku upravu ne znači puno.

Tvrde, Bemaks je poštovao propise.

"Reći ću vam da je kompanija Bemaks osnovana 2007. U prvoj godini poslovanja ona je prijavila poslovne gubitke dok je u svim narednim godinama prijavila poslovnu dobit. Prema našoj legislativi u skladu sa članom 25. Zakona o porezu na dobit, poreski obveznik ima pravo da poslovne gubitke nadoknadi odnosno pokrije dobiti koju prikaže u narednim obračunskim periodima stim ne duže od pet godina", kazala je Televiziji Vijesti Milica Vuletić iz Poreske uprave.

To znači, kako prenosi Televizija Vijesti, da je gubitak u godini osnivanja Bemaksa bio veći nego prihod za dvije naredne godine iako je famozne 2009. prihodovao čak 40 miliona eura. Već naredne 2010. godine kompanija je počela da plaća porez na dobit.

"Na taj način je ova kompanija poslovni gubitak iz 2007. godine pokrila poslovnom dobiti odnosno poreskim obavezama za 2008. i 2009. godinu dok je već u 2010. na prijavljenu dobit platila sve poreske obaveze vezane za to", rekla je Vuletić.

TV Vijesti iz Bemaksa nijesu dobile komentar na tvrdnje Vanje Ćalović.

Bez komentara je bio i ministar vanjskih poslova Milan Roćen koji se dovodi u vezu sa podgoričkom kompanijom.

"To je isto kao da me neko pitao za kompaniju “Vijesti” ili za vašu televiziju da li su platili ili nisu platili porez nemam nikakvog odnosa prema tome ja vam na to ne mogu odgovoriti hoću da razumijem da to zaista nije bila insinuacija sa vaše strane nadam se vezano za Bemaks", rekao je Roćen.

Zbog podataka koje je iznijela u javnost Vanja Ćalović je pozvala premijera Igora Lukšića da se pozabavi kompanijama i biznismenima koji ne poštuju zakone i ne plaćaju poreze a ne da se bavi MANS-om.

Galerija

Bonus video: