Oduzeta imovina Šarića i Kalića za dva mjeseca "pojela" 60.000 iz budžeta

No možda novac jednom bude vraćen. Tek nakon okončanja postupka država može da računa da će joj novac biti vraćen u kasu
70 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 20.02.2012. 19:33h

Po Zakonu o staranju o privremeno i trajno oduzetoj imovini, propisano je da troškovi čuvanja i održavanja padaju na teret Uprave za imovinu.

Za oduzetu imovinu Šarića i Kalića uprava je za samo dva mjeseca potrošila 60.000 eura iz budžeta.

Tako će, kako penosi Televizija Vijesti, sve ići dok u slučajevima Šarić i Kalić ne bude donijeta pravosnažna odluka. Do tada za njihovu imovinu plaćaće se iz džepova građana Crne Gore.

Uprava za imovinu dala je 20.000 eura za procjenu imovine koju je privremeno oduzela od Šarića i Kalića, a zatim isto toliko da tu imovinu osigura.

Uprava je potrošila pare iz budžeta i za troškove izvršnog postupka (6.000 eura) , pravnu pomoć (4.000), troškovi relaziacije postupka (5.000) i na zabilješke (1.000).

Dok postupak traje, brojne nekretnine Šarića i Kalića Uprava za imovinu planira da da u zakup ili na korišćenje nekom državnom organu

"Budući da se radi o predmetima gdje je činjenična građa obimna očigledno je da će do pravosnažnosti postupka proteći relativno duži vremenski period barem tri, četiri pet godina, barem je tako pokazala praksa", kaže advokat Zdravko Begović.

No možda taj novac jednom bude vraćen. Tek nakon okončanja postupka država može da računa da će joj novac biti vraćen u kasu. Uslov je da u oba slučaja optuženi budu proglašeni krivi.

"Ukoliko ta lica budu oglašena pravosnažno krivim za krivična djela koja su im stavljena na teret ili ukoliko pak finansijska istraga pokaže da je ta imovina stečena na nezakonit način onda će država sva sredstva koja su uložena na čuvanje, procjenu I održavanje imovine naplatiti prodajom od imovine lica koja su tu imovinu stekla na nezakonit način", rekao je Begović.

A dok postupak traje, brojne nekretnine Šarića i Kalića Uprava za imovinu planira da da u zakup ili na korišćenje nekom državnom organu.

Skupocjeni automobili će ići na doboš, a firme će dati na korišćenje drugim renomiranim kompanijama ili institucijama.

Bonus video: