Na Rijeci Crnojevića nestašice vode, vodovod izgrađen 2006. van funkcije

Iz cetinjskog Vodovoda obećavaju da će problem riješiti u što kraćem roku
216 pregleda 5 komentar(a)
Rijeka Crnojevića, Foto: Screenshot (Youtube)
Rijeka Crnojevića, Foto: Screenshot (Youtube)
Ažurirano: 13.05.2018. 17:58h

Nakon glavobolje zbog poplava do prije samo mjesec dana, mještani nekada najrazvijenije opštine u Crnoj Gori ovih dana muku muče sa nestašicom vode.

“Nemamo vode, ni kapi. Donosimo je iz ove matice i odakle ima, to je to. Pumpama nekako”, kaže jedan mještanin.

Predsjednik Mjesne zajednice Predrag Ivanović kaže da u stambenim objektima vode ima samo na prvim spratovima, ali da je slab pritisak.

“Na drugom spratu, odnosno na šest - sedam metara već nema vode, odnosno nema pritiska. Mi smo se žalili, odmah smo alarmirali sve da vidimo koliko nam mogu pomoći. Znate da je sad svaki dan godina kad nemate vode”, ističe Ivanović.

A vodu dobijaju sa dva vodoizvorišta, čiji kapacitet opada tokom ljetnjih mjeseci.

Problem snabdijevanja vodom stanovnika Rijeke Crnojevića trebalo je da bude riješen još prije dvanaest godina, kada je izgrađen vodovod u Drušicima, koji nikada nije zvanično otvoren, a u koji je uloženo skoro dva miliona eura. Taj vodovod trenutno nije funkciji, jer, kako tvrdi Ivanović, nije rentabilan.

„Taj koji je bio veliki potrošač struje, već prošle godine isključen sa napajanja zbog duga koji je napravljen od preko sto hiljada eura, prema Elektroprivredi. Neodrživ je bio, realno kad pogledate tu su bili računi za struju oko šest, sedam hiljada eura to je za ovoliko stanovnika, pa i sve sa turistima da je puna Rijeka Crnojevića mislim da vodovod ne može naplatiti vode cirka hiljadu i po eura za mjesec dana", kaže Ivanović.

Slučajno ili ne, vodovod je završen pred referendum 2006. godine i predstavlja još jednu promašenu investiciju za koju niko nije preuzeo odgovornost.

Iz cetinjskog Vodovoda kažu da će pokušati da riješe problem snabdijevanja vodom, izgradnjom buster stanice.

“To nije investicija koja će opteretiti budžet Vodovoda ili Prijestonice Cetinje tako da se ja nadam da ćemo čak u toku ove ljetnje sezone mi to riješiti na zadovoljstvo naših potrošača”, kaže direktor cetinjskog Vodovoda Miloš Ražnatović.

Ukoliko se problemi sa vodom ne riješe što prije, Ivanović tvrdi da će to nepovoljno uticati na još jednu turističku sezonu, kao i da se ne može pričati o turizmu kada nema osnovih uslova za život.

“To je iluzorno. Koliko imamo osnovnih uslova, imamo mnogo turista, a to je zahvaljujući ovoj ljepoti Rijeke Crnojevića i ljepoti ovoga šetališta”, ističe Ivanović.

Rijeka Crnojevića, nažalost, nije jedini primjer u Crnoj Gori da savršenstvo prirode ljudi nisu poštovali i valorizovali na pravi način.

Bonus video: