Nova gimnazija u Podgorici: Obećanje staro 16 godina i dalje bez realizacije

Uprkos konstantnom rastu broja stanovnika, Gimnazija "Slobodan Škerović" i dalje je jedina obrazovna ustanova tog profila u Glavnom gradu. Da samo oko 400 mjesta za svršene osnovce u Gimnaziji u gradu sa 186 hiljada stanovnika, znači da samo polumaturanti sa odličnim uspjehom mogu da je upišu
764 pregleda 3 komentar(a)
Gimnazija Slobodan Škerović, Foto: Arhiva Vijesti
Gimnazija Slobodan Škerović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 13.05.2018. 17:55h

Prije 111 godina u Podgorici je izgrađena Gimnazija Slobodan Škerović.

Za vise od vijeka postojanja, za upis u tu obrazovnu ustanovu oduvijek je vladalo veliko interesovanje.

Uprkos konstantnom rastu broja stanovnika, Gimnazija "Slobodan Škerović" i dalje je jedina obrazovna ustanova tog profila u Glavnom gradu. Da samo oko 400 mjesta za svršene osnovce u Gimnaziji u gradu sa 186 hiljada stanovnika, znači da samo polumaturanti sa odličnim uspjehom mogu da je upišu, potvrdio je i razgovor za direktoricom.

"Svi oni koji su konkurisali ove godine upisali su gimnaziju, prosto konkursom smo tako tražili i svi su zadovoljili uslove konkursa. To su uglavnom odlični đaci, ili su najbolji iz onih predmeta koji mi pravilnikom bodujemo”, kazala je Zoja Bojanić Lalović, direktorica Gimnazije “Slobodan Škerović”

Prema posljednjem popisu stanovništva, u Podgorici je 2011. godine bilo 186 hiljada stanovika, što je, u odnosu na 2003. godinu, porast od gotovo 18 hiljada.

Da bi otvaranje nove Gimnazije dalo više šansi i vrlodobrim polumaturantima, potvrđuje i direktorica Bojanić Lalović.

“Gimnazija i svaka nova škola u jednom gradu je dobro rješenje, naravno i za one koji su vrlodobri i za one koji su odlični. Pitanje je samo profila – da li će ti biti gimnazija opšteg smjera ili gimnazije uže orjentacije, u svakom slučaju, dobro je da svi učenici imaju svoju šansu”, kazala je Bojanić Lalović.

Podgoričkim srednjoškolcima su, još od mandata bivšeg gradonačelnika Podgorice, Miomira Mugoše, obećavali novu gimnaziju, ali se to, ni šesnaest godina kasnije, nije dogodilo.

Slučajno ili ne, tek na Vladi su u aprilu, dakle mjeces uoči lokalnih izbora uvidjeli da je vrijeme da Glavni grad konačno dobije još jednu gimnaziju.

Zato su na predlog Nacionalne investiciona komisije, usvojili Užu listu ključnih prioritetnih infrastrukturnih projekata, na kojoj se nalazi i gradnja ove obrazovne ustanove.

"Što se tiče nove gimnazije u Podgorici, vrijednost planirane investicije (sa tehničkom pripremom) procijenjena je na 5 miliona i 400 hiljada eura. Dinamika realizacije predviđena je za naredni trogodišnji period, zbog čega se projekat i nalazi na užoj listi", saopšteno je na sjednici Vlade.

I u resornom Ministarstvu prosvjete priznaju da je Glavnom gradu neophodna još jedna gimnazija.

Do 2021. godine znaćemo konacno da li su nadležni zaista odlučili da Podgoričanima konačno izgrade jednu gimnaziju ili će i ovog puta sve ostati na praznom obećanju.

Bonus video: