Civilni sektor skeptičan povodom Markovićevih najava o smjenama

Jedino što trenutno može da se uradi, smatraju Nenezić i Marović, jeste da se slučajevi napada na novinare učine prioritetnima, a da tužilaštvo unaprijedi rad u vođenju postupaka
82 pregleda 3 komentar(a)
Duško Marković, Foto: Screenshot (Youtube)
Duško Marković, Foto: Screenshot (Youtube)
Ažurirano: 12.05.2018. 17:58h

Poruka koju je evropski komesar za proširenje, Johanes Han, poslao tokom posjete Vijestima, zbog napada na novinarku Oliveru Lakić – da Evropa prati mjerljive rezultate u istragama korupcije i napada na novinare, te da u nedostatku rezultata postoji mogućnost aktiviranja klauzule balansa – u dijelu civilnog sektora budi nadu da će u Vladi to konačno ozbiljno shvatiti.

"Ja se nadam da će ona djelovati otrežnjujuće za sve donosioce odluka u Crnoj Gori. Imamo istorijsku šansu koja nam je data strategijom Evropske komisije kojom se kaže da će Crna Gora postati punopravna članica 2025. godine, pod uslovom da ispuni sve ono što su njene obaveze iz poglavlja 23 – Pravosuđe i temeljna prava. Dakle, to je vrlo jasna poruka, a ukoliko nastavimo ovim tempom, šansa da se to desi je vrlo mala", ističe Ana Nenezić iz Centra za građansko obrazovanje (CGO).

U Politikon mreži primjećuju da je diplomatski jezik pohvala varka, što se pokazalo tokom jučerašnje Hanove posjete.

"Ključno u izjavi komesara Hana od juče jeste da Brisel ne vjeruje slijepo izjavama crnogorskih zvaničnika U odnosu na varljivu statistiku koja se servira Briselu i u odnosu na retoričku posvećenost izvršne vlasti, bolji pokazatelji su česti napadi na medije, krnji uslovi za održavanje izbora i svakodnevne zloupotrebe zakona, i korupcija na svim nivoima, baš kako je istaknuto u nedavnoj strategiji Evropske komisije", kaže Jovana Marović.

Nakon sastanka sa Hanom, premijer je najavio smjene ako se istraga u slučaju napada na Oliveru Lakić ne dovede do kraja.

"Želim da poručim da će direktori i rukovodstvo bezbjednosnih službi i organa koji su u nadležnosti Vlade biti mijenjani sve dok ne pronađemo one koji su sposobni da rješavamo ove i slične kriminalne slučajeve", rekao je Marković.

Iz nevladinog sektora podsjećaju da su ranija slična obećanja uglavnom ostala neispunjena.

"Do takvih smjena vrlo rijetko dođe, ili dođe na inicijativu onih koji se negdje u nekom trenutku prepoznaju odgovornim za postojeće stanje, a vrlo često ako imamo izbore u tom trenutku, onda se nekako kockice dodatno poslože. Moramo razumjeti da gotovo imamo identične ljude koji vrše vlast na različitim pozicijama više decenija", podsjeća Nenezić.

"Mislim da je najbolji garant da će slučajevi biti istraženi, da će istrage ići nekom svojom dinamikom i da će doći do zadovoljavajućih rezultata, ukoliko se radi na izgradnji institucija i ukoliko govorimo o nezavisnim i nepristrasnim institucijama. Mislim da je to trenutno najveći problem u Crnoj Gori, mi kao da krećemo od nule u izgradnji tih institucija..." dodaje Marović.

Jedino što trenutno može da se uradi, zaključuju Nenezić i Marović, jeste da se slučajevi napada na novinare učine prioritetnima, a da tužilaštvo unaprijedi rad u vođenju postupaka, što podrazumijeva i jake optužnice protiv napadača, koje neće padati na sudovima.

Bonus video: