Crnogorski pomorci će blokirati grčki brod, Roćen obećava pomoć

Pomorci su trenutno u Sueckom kanalu, gdje vrše utovar za luku Džibuti, i poručuju vlasnicima broda da će to biti posljednji utovar koji će uraditi za njih
92 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 10.01.2012. 19:09h

Trojica naših naših pomoraca koji mjesecima pokušavaju da naplate novac za rad na grčkom brodu "Nuada" kazali su TV "Vijesti" da će ga blokirati ako im vlasti do večeras na isplate pare koje im duguje.

Prvi oficir palube na “Nuadi”, Uroš Vuković, upravitelj stroja Borislav Samardžić i prvi oficir stroja Branislav Vujović najavili su da će blokirati to plovilo ako im do večeras grčki brodovlasnik, kompanija „Electra Maritime“ iz Pireja, ne isplati plate u iznosu od 160.000 dolara, koje im duguje već više od godinu.

Pomorci su trenutno u Sueckom kanalu, gdje vrše utovar za luku Džibuti, i poručuju vlasnicima broda da će to biti posljednji utovar koji će uraditi za njih.

Na brodu Nuada koji je zbog dugova svog vlasnika agentima, snadbjevačima i ostalima u lancu pomorske industrije bio zaustavljen skoro pola godine u luci Safaga, crnogorski pomorci su već više od godinu.

TV Vijesti, Danijela Lasica

Na brodu je, kažu, povremeno manjkalo hrane i goriva, živjelo se u neljudskim uslovima, ali ipak najteže crnogorskim mornarima pada što niko od nadležnih iz Crne Gore kojima su se više puta obraćali za pomoć nije ni prstom mrdnuo.

Ministar vanjskih poslova Milan Roćen tvrdi da nije znao za probleme pomoraca, ali poručuje da nijednog crnogorskog državljanina neće ostaviti na cjedilu.

Roćen tvrdi da se njima do sada, do početka novogodišnjih praznika, niko nije obratio i da su za cijelu priču saznali iz medija.

“Do novogodišnjih praznika nijesmo dobili nikakav dopis. Ipak, Crna Gora je uvijek i uvijek će brinuti o svojim građanima, ma gdje da se nalaze. Zato sam zadužio konzularni sektor da se pozabavi tim pitanjem”, kazao je Roćen, nakon konferencije za novinare sa ministrom evropskih poslova Turske Egemenom Bagišem.

Pomorci kažu da su jutros angažovali lokalnog advokata iz Sueca i da očekuju da mogu da blokiraju brod ako vlasnik ne prihvati da im isplati novac. Kako njih trojica pokrivaju glavne pozicije na brodu, jasno je da ultimatum koji su uputili grčkom brodovlasniku, može lako da se ostvari.

Bonus video: