Povećati kazne za najteže saobraćajne prekršaje

Iz policije saopštavaju da je na putevima u Crnoj Gori, za prva četiri mjeseca ove godine poginulo 10 osoba
255 pregleda 2 komentar(a)
Podgorica nesreća, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Podgorica nesreća, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 07.05.2018. 17:36h

Dva mlada života nastala su u udesu koji se dogodio 15 minuta poslije ponoći, na Nikšićkom putu, u Podgorici.

Stradali su Milan Đurović (22) i Milan Đurišić (19). Ljekari se bore za zivot Milanu Vukotiću (19), koji je, kako su Televiziji Vijesti rekli u Kliničkom centru, na intenzivnoj njezi, zbog ozbiljnih povreda glave i grudnog koša.

Ova nesreća dogodila se kada se, krećući se iz pravca Danilovgrada, na magistrali u naselju Gornja Gorica, prevrnuo džip marke "KIA", u kome su bila trojica mladića.

Iz policije saopštavaju da je na putevima u Crnoj Gori, za prva četiri mjeseca ove godine poginulo 10 osoba, pet manje nego u istom periodu prošle godine.

A 2017. na crnogorskim cestama poginule su 63 osobe, sto je 3,1 odsto manje u odnosu na 2016. godinu, dok je broj saobraćajnih nesreća bio veći osam odsto.

Kao zabrinjavajući u policiji ističu podatak da je prošle godine pod uticajem alkohola evidentirano blizu 11.200 vozača, što je čak 15 odsto više nego 2016.

I podaci od proteklog vikenda su za brigu.

"Saobraćajna policija je podnijela 1.300 prekršajnih naloga, oduzela 120 vozačkih dozvola, podnijela 160 prekršajnih prijava i ono što je naročito zabrinjavajuće – lišeno je slobode 39 lica – vozači koji su imali preko jedan promil alkohola u krvi", rekao je pomoćnik direktora Uprave policije Nikola Janjušević.

Na Odboru za bezbjednost primijetili su da brojni apela, akcije i mjere prevencije ne donose očekivane rezultate.

Član Odbora Branko Čavor pitao je da li treba razmišljati da se nešto u zakonodavnoj oblati mijenja po ovom pitanju.

"Taj zakon bi trebalo da bude u skupštinskoj proceduri do kraja godine. Treba da se jednostavno povećaju kazne za te najteže saobrajćajne prekršaje, usljed kojih dolazi do najtežih posljedica", rekao je Janjušević.

Nadležni priznaju da, zbog nedostatka novca, ove godine neće biti postavljen stacionirani radarski sistem

"Ali ono što je bitno je da ćemo u 2019. godini ući u implementaciju odnosno u postavljanje ovih stacionarnih radaraskih sistema na 73 lokacije", obećao je Janjušević.

Apeluju na sve učesnike u saobraćaju da poštuju propise i napominju da je ljudski faktor glavni uzročnik teških saobraćajnih nesreća, nakon čega slijedi stanje puta a onda tehnička ispravnost vozila.

"Vjerujte teško je spasiti čovjeka od njega samog kad je saobraćaj u pitanju", kazao je Janjušević.

Bonus video: